Hervasztó az amerikaiak büszkesége a függetlenség napja előtt

Amíg a republikánusok hatvan százaléka továbbra is büszke amerikai, addig a demokraták csak harmada vélekedik így.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 21:19
A Gallup a függetlenség napja előtt készített felmérése szerint az amerikaiak csupán 39 százaléka „rendkívül büszke” arra, hogy amerikai. (Fotó: Michelle Garrett / Twitter)
A Gallup a függetlenség napja előtt készített felmérése szerint az amerikaiak csupán 39 százaléka „rendkívül büszke” arra, hogy amerikai. (Fotó: Michelle Garrett / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint az amerikaiak 39 százaléka mondta azt, hogy „rendkívül büszke” arra, hogy amerikai lehet a függetlenség napja (július 4.) előtt. Tavaly a válaszadók 38 százaléka vallotta ezt a Gallup közvélemény-kutatása szerint, amely rekordalacsony szint volt. Mindezt annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy „Amerika lelkének helyreállításán és jövőjének biztosításán” fog dolgozni.

A UPI jelentése szerint a megkérdezettek 67 százaléka vallotta magát rendkívül büszkének vagy nagyon büszkének, szemben a tavalyi 65 százalékkal.

A június első három hetében végzett felmérés szerint az amerikai felnőttek 22 százaléka „mérsékelten büszke”, hét százalékuk „csak egy kicsit”, míg négy százalékuk „egyáltalán nem” büszke arra, hogy amerikai.

A felmérést 2001-ben kezdték, akkor az amerikai felnőttek 55 százaléka mondta azt, hogy „rendkívül büszke” arra, hogy amerikai. Ez 2002 és 2004 között 65 és 70 százalék közé emelkedett, majd 2005-ben csökkenni kezdett. A „rendkívül büszkék” aránya 2018 óta folyamatosan alacsony, átlagosan 42 százalék körül mozog.

A pártkötődés mentén azonban ebben a kérdésben – is – törés mutatkozik a válaszadók között, ugyanis: 

2023-ban a republikánusok mintegy hatvan százaléka, a függetlenek 33 százaléka és a demokraták 29 százaléka mondta azt, hogy rendkívül büszke arra, hogy amerikai.

Borítókép: A Gallup a függetlenség napja előtt készített felmérése szerint az amerikaiak csupán 39 százaléka „rendkívül büszke” arra, hogy amerikai (Fotó: Twitter/Michelle Garrett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.