Biden elnök kisétált egy tévéinterjúról

A reklámszünetet sem várta meg Joe Biden, egyszerűen kisétálta az MSNBC televízió interjújáról a riporter háta mögött. Míg ez csak egy megmosolyogtató közjátéknak tűnik, a közelmúlt hasonló történéseinek fényében egyre többen kongatják a vészharangot a valaha volt legidősebb amerikai elnök egészségi állapota, és ezáltal a pozícióra való alkalmassága miatt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 12:04
Biden speaks after striking deal on debt ceiling
epa10661232 US President Joe Biden delivers remarks after striking a bipartisan deal on the debt ceiling, in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 28 May 2023. EPA/Yuri Gripas / POOL Fotó: Yuri Gripas / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka alkalom köszöntött az MSNBC amerikai tévétársaságra csütörtökön: a sajtóval meglehetősen tartózkodóan viselkedő Biden elnök ritka kivételt tett velük, és hajlandó volt leülni egy élő interjúra Nicolle Wallace riporterrel.

A beszélgetés fő témája a Legfelsőbb Bíróság legfrissebb, az egyetemi felvételiknél alkalmazott pozitív diszkrimináció alkotmányellenességét megállapító döntése volt, az érdekességét azonban nem ez adta, hanem az a tény, hogy Biden nagyjából húsz perc után se szó, se beszéd, egyszerűen kisétált a stúdióból, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A felvétel pillanatok alatt bejárta az internetet, és nagy megütközést váltott ki. „Mi a fenét csinál Joe Biden? Ez élő adás!” − foglalta össze sokak véleményét Steve Guest konzervatív stratéga.

„A Biden-elnökség egy klipben” − írta Scott Walker volt wisconsini kormányzó.

Az elmúlt néhány hétben ez más a sokadik olyan eset, amikor Biden elnök a hivatalához méltatlan módon viselkedett. Pár napja például egy újságírói kérdésre így válaszolt:

Nehéz megmondani, de Putyin egyértelműen elveszíti az iraki háborút.

Valamivel korábban azzal keltett hasonló megütközést az idős amerikai elnök, hogy a fegyverkorlátozás reformjáról szóló connecticuti csúcstalálkozón mondott beszédét az „Isten óvja a királynőt” kifejezéssel zárta. A brit királynő tavaly szeptemberben elhunyt.

A Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján is kínos helyzetbe került, amikor Sunakra elnökként hivatkozott.

A hónap elején pedig az egész világon nagyot futott az a felvétel, amely a légierő akadémiájának diplomaosztó ünnepségén készült, ahol Biden elnök elesett a színpadon, úgy kellett felsegíteni. A Fehér Ház illetékesei igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az elnök jól van, és a kis intermezzót egy, a színpadon felejtett homokzsákra, illetve arra fogták, hogy a 80 esztendős Biden másfél óráig állt egy helyben és mind a 921 kadéttal kezet rázott.

Az már csak hab volt a tortán, amikor a minap a kínai Egy övezet, Egy út (Belt and Road initiative) több milliárd dollár értékű beruházási program bírálata közben ezt mondta: „Győzni fogunk… Segíteni fogunk… Vannak terveink arra, hogy egy vasutat építsünk a Csendes-óceántól egészen az Indiai-óceánig”.

Míg a fentiekhez hasonló megnyilvánulások egy átlagos nyolcvanévestől legfeljebb megmosolyogtatóak lennének, egy atomhatalom vezetőjétől inkább vérfagyasztóan hatnak. Biden alkalmasságát már nem csupán a republikánusok kérdőjelezik meg, de egyre több demokrata is hangot ad kétségeinek azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e őt jelölni a 2024-es elnökválasztásra.

A brit The Telegraph szakértőket kérdezett az amerikai elnök egészségi állapotáról, és arról, hogyan befolyásolja a kora az elnökként nyújtott teljesítményét. Februárban  Biden orvosa, Kevin O’Connor alkalmasnak találta az elnököt, a közelmúltbeli nyilvános szereplésein készült fotók és videók és egyéb napvilágra került információk azonban komoly egészségügyi problémákra engednek következtetni.

Épp a napokban derült ki, hogy az elnök alvási apnoe miatt úgynevezett CPAP-maszkot használ. Mint ismeretes, az alvási apnoe kezeletlenül feledékenységhez, fáradtsághoz, álmossághoz vezethet. Ráadásul a szervezet nem jut elegendő pihentető alváshoz, ami egyenes út a kognitív hanyatláshoz.

Biden mozgásproblémáit ízületi gyulladásnak tulajdonítják a szakértők, és ez nem csupán az elnök mozgékonyságát befolyásolhatja, de ha súlyosbodik, akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Mások szerint a botladozás és az egyre gyakoribb bakik a demencia korai jelei lehetnek.

Ráadásul a fentieket a hivatalával járó nyomás és követelmények tovább súlyosbíthatják, főleg, ha tényleg ő lesz a demokraták jelöltje 2024-ben.

Az elnököt nemrégiben bazálsejtes karcinómával kezelték, amely egy gyakori és lassan növekvő bőrrák. „Ez egy nem rosszindulatú daganat, amely általában nem képez áttéteket, és könnyen eltávolítható, hosszú távú káros következmények nélkül” – mondta el a brit lap által megkérdezett orvos.

A The Telegraph szakértői végül arra a konklúzióra jutottak, hogy az idősek tisztelete fontos ugyan, de az egészségromlás miatt a nagy igénybevétellel járó pozíciók már túlságosan megterhelők lehetnek számukra.

Visszatérve az ominózus MSNBC-interjúra, sok említésre méltót nem tudhattunk meg belőle. Biden főként azt a megjegyzését igyekezett megmagyarázni, hogy a konzervatív beállítottságú Legfelsőbb Bíróságot nem normálisnak nevezte. A liberális mainstreamhez tartozó televízió interjújában a fiával, Hunter Bidennel kapcsolatos vádakról illetve az erősen vitatott vádalkuról nem kérdezték az amerikai elnököt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: EPA/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.