Joe Biden maszk nélkül megfulladna álmában

Az elnök orvosa 2019-es és 2023-as jelentésében egészségesnek és életerősnek írta le Bident.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 7:58
President Biden Departs The White House For His Delaware Residence
US-PRESIDENT-BIDEN-DEPARTS-THE-WHITE-HOUSE-FOR-HIS-DELAWARE-RESI Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök légzést segítő gépet (CPAP-gépet) használ alvás közben a légzési nehézségei kezelésére, állapota olyan súlyos lehet, hogy a légzése alvás közben máskülönben leállhat – a hírt a Fehér Ház is megerősítette szerdán. 

A CPAP-készülékek biztosítják, hogy az alvási apnoéban (alvászavarban) szenvedők elegendő oxigénhez jussanak éjszaka, hogy megelőzzék a súlyos betegségeket vagy a halált.

 A tengerentúlon ez a fajta alvászavar évente mintegy 38 ezer halálesetet okoz – hívta fel a figyelmet a New York Post amerikai napilap.

A tisztviselőknek azután kellett beszámolniuk az amerikai elnök légzési nehézségeiről, hogy az újságírók az elnök arcán látható pántvonalakról kérdezték, amelyeket Biden egy reggeli beszéde közben szúrtak ki – többen már korábban is látták a nyomokat, de nem ilyen élésen, illetve a 80 éves politikus reggel kilenc óra előtt jellemzően nem szokott megjelenni a nyilvánosság előtt. A politikus – aki a valaha volt legidősebb amerikai elnök, ám mégis egy újabb ciklusra készül – kritikusai többször is aggodalmukat fejezték ki fizikai és szellemi alkalmassága miatt.

Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivő-helyettese a Reuters hírügynökségnek elmondta: 

Az elnök 2008 óta több alapos orvosi jelentésekben tárta fel alvási apnoéval kapcsolatos kórtörténetét, a CPAP-gép használata az ilyen előzményekkel rendelkezők esetében gyakori.

Bár Biden 2008-ban elismerte az alvási zavarával kapcsolatos problémáit, Kevin O’Connor orvos az elnök egészségügyi állapotáról készített 2019-es, és legfrissebb 2023-as jelentésében egészségesnek és életerősnek írta le Bident, és azt a benyomást keltette, hogy az alvási zavarok már nem jelentenek gondot.

Mint az orvos 2019-ben fogalmazott: Az obstruktív alvási apnoét (OSA) fontolóra vettük, de tünetei jelentősen javultak az arcüreg- és orrmelléküreg-műtétjei után. Míg 2023-as jelentésében már ennyit sem fűzött hozzá, helyette azt hangsúlyozta, hogy „a tüdővizsgálat, az oxigéntelítettség és a mellkasi képalkotás normális maradt”.

Mindez az elnök kritikusai szerint azért is jelenthet gondot, mert az orvosi vizsgálat – vélhetően – szándékosan nem terjedt ki az amerikai állam fejének és a hadseregek parancsnokának mentális egészségére, és azzal, hogy az alvási zavarait sem tüntették fel, felveti a kérdést, hogy milyen más problémákat rejtegethet még a demokrata politikus.

Az elnököket egyébként nem köti jogi kötelezettség az egészségi állapotukkal kapcsolatos információk kiadására, amennyiben mégis publikálják azokat, maguk választhatják meg, hogy mely adatokat hozzák nyilvánosságra.

A közvélemény-kutatások szerint a Biden egészségével kapcsolatos kérdések komoly választási terhet jelentenek. Az NBC júniusi felmérése szerint a választók 68 százaléka közepesen vagy erősen aggódik amiatt, hogy Bidennek „nincs meg az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges mentális és fizikai egészsége”.

Míg az ABC és a Washington Post május elején közölt közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 32 százalék gondolja úgy, hogy Biden „rendelkezik az elnöki tisztség hatékony ellátásához szükséges szellemi éleslátással” és 33 százalékuk szerint a demokrata politikus „megfelelő fizikai állapotban van” – míg Donal Trump, korábbi republikánus elnökről a két kérdésre a választók rendre 54 és 64 százaléka mondta ezt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház előtt válaszol újságírói kérdésekre, 2023. február 24-én (Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.