időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Ismét kínai repülőgépek hatoltak be a tajvani légvédelmi zónába

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.08. 12:01 2023.06.08. 13:51
Ismét kínai repülőgépek hatoltak be a tajvani légvédelmi zónába

Tajvan aktiválta a légvédelmi rendszereit, miután 37 kínai harci repülőgép hatolt be a sziget légvédelmi zónájába – közölte a tajvani védelmi tárca csütörtökön. A tajvani védelmi minisztérium közleménye szerint csütörtök reggel öt óra után a kínai légierő 37 repülőgépe haladt át a tajvani légvédelmi azonosító zóna délnyugati részén. A jelentés szerint a sziget partjainál kínai J–16-os és J–11 típusú vadászgépeket, illetve nukleáris fegyver hordozására képes, H–6 típusú bombázógépeket is észleltek.

Az incidens miatt riasztották a tajvani tengerészet hajóit, a légierő több harci gépét, és aktiválták a rakétaelhárító rendszereket. A kínai gépek egy része Tajvan délkeleti része felé repült, majd a Csendes-óceán nyugati részén megfigyelési és navigációs gyakorlatokat végzett a tajvani védelmi tárca jelentése szerint.

A nemzetközi gyakorlatban a légvédelmi azonosító övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi. Az Egyesült Államok 1950-ben állapította meg a maga területét, s azóta több mint húsz ország követte. Ezeket a zónákat az adott ország folyamatosan felügyeli, hogy erőinek több ideje legyen reagálni a fenyegetésekre.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az elmúlt három évben Kína fokozta a katonai nyomást. Áprilisban Kína nagyszabású hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

Borítókép: Egy F–CK–1 Csing-Kuo vadászrepülőgép tüzel a dél-tajvani Pingtung megyében tartott hadgyakorlaton 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.