„A zsidóknak nem kellene Soros Györgyöt védeni”

Alan Dershowitz jogászprofesszor szerint kevesen ártottak olyan sokat Izraelnek, mint Soros.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 15:01
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Jerusalem Post című izraeli újságban annak apropóján jelent meg a Soros Györgyről, és a zsidókkal való kapcsolatáról szóló véleménycikk, hogy Elon Musk a Marvel galaxis egyik gonosztevőjéhez, Magnetóhoz hasonlította az amerikai oligarchát. 

Alan Dershowitz jogász szerint korántsem lenne szabad a zsidóknak megvédenie Sorost pusztán a származása alapján. A szakértő szerint ugyanis miközben Elon Muskot antiszemitának bélyegzik, addig arról már kevesebben ejtenek szót, hogy valójában mennyi kárt is okozott Izrael államnak Soros György és szervezetei tevékenysége. 

A vallási háttérnek nem lenne szabad szerepet játszania a vádak és ellenvádak értékelésében. Soros védelmezői azzal próbálják elhallgattatni a milliárdos elleni kritikát, hogy azok antiszemiták, mert Soros maga is zsidó. De senki sem finanszírozott több pusztító támadást Izrael és az amerikai zsidó közösség ellen, mint Soros. Ő a legjobb esetben is egy öngyűlölő zsidó.

– tette hozzá Deshowitz, aki szerint egyetlen személy sem ártott többet Izraelnek a világban, és különösen az úgynevezett progresszívek körében, mint Soros György. Az ő támogatása nélkül ugyanis az a két nagy szervezet, amely a legtöbbet tette a baloldali paradigma Izrael elleni elmozdulásáért, nem rendelkezne ilyen hatalmas befolyással.

Az egyik ilyen szervezet a Human Rights Watch, amelyet Robert Bernstein emberi jogi aktivista alapított. A szervezet évekig kritizálta az emberi jogok megsértését minden országban két kritérium alapján: az emberi jogok megsértésének súlyossága egy adott országban, illetve az adott ország polgárainak képtelensége arra, hogy tiltakozzanak és orvosolják ezeket a jogsértéseket. Később azonban a jogász szerint, egy Kenneth Roth nevű, Soros által finanszírozott radikális Izrael-ellenes fanatikus vette át a szervezet irányítását, és olyan szervezetté alakította át, amely Izrael démonizálására szakosodott a korábban felvázolt kritériumok figyelembevétele nélkül. 

Alan Dershowitz szerint a második legbefolyásosabb, a baloldaliak Izrael ellen fordításával foglalkozó szervezet is egy Soros által finanszírozott csoport, a J Street. 

Annak ellenére, hogy azt állítja magáról, hogy egy Izrael- és Palesztina-barát, progresszív szervezet, a J Street sokat tett azért, hogy a legtöbb progresszív és néhány liberális demokrata – különösen a kongresszus tagjai, valamint a tudósok és a média szakértői – Izrael ellen forduljanak.

– jelentette ki a jogász, aki szerint a J Street most a kongresszusban lobbizik Izrael ellen.

Az Egyesült Államok antiszemitizmus megfigyelésével és felszámolásával foglalkozó elnöki különmegbízottja, Deborah Lipstadt nemrégiben a fentiekkel némileg ellentétes véleményt fogalmazott meg, és azt állította, hogy az antiszemiták Soros Györgyöt használják fel a zsidók elleni gyűlölet előmozdítására.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter pedig Elon Musk Soros Györggyel szemben megfogalmazott kritikájára azt válaszolta, „Soros nem olyan ember, akinek szüksége van Izrael állam védelmére”.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.