időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Kárpátaljai hadifoglyok érkeztek Magyarországra

Magyar Nemzet
2023.06.09. 11:14 2023.06.09. 14:46
Kárpátaljai hadifoglyok érkeztek Magyarországra

Közleményben tudatta az orosz ortodox egyház, hogy Budapest kérésére több oroszországi hadifogságban lévő katonát is Magyarországra szállítottak. Mint a dokumentumban fogalmaznak: 

Őszentsége Kirill moszkvai és minden orosz pátriárkája áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházközi együttműködés keretében Magyarországra helyeztek át több kárpátaljai származású hadifoglyot.

Kiemelték: az akciót a keresztény jótékonyság szellemében hajtották végre. 

Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé

− fogalmazott Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az Atv.hu-nak az ügyről.  Azt is elmondta, hogy ő koordinálta a 11 kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását. Hozzátette, ez emberi és hazafias kötelessége.

A Fokus ukrán hírportál a hírről szólva névtelen forrásokra hivatkozva azt írja: ezzel az orosz ortodox egyház megpróbálja visszaállítani a legitimitását azok után, hogy támogatta az Oroszországi Föderáció katonai invázióját, s így nemzetközi szankciókkal sújtották. – A hadifoglyok átszállításáról az ukrán hatóságokkal nem egyeztettek – teszi hozzá a Fokus cikke. A médium információi szerint az akcióban a Szuverén Máltai Lovagrend volt az egyik közvetítő. Hozzáteszik, az említett katonák mindegyike Ukrajna állampolgára, ezért elvileg lehetetlen őket harmadik országba átvinni Kijev hozzájárulása és részvétele nélkül.

Borítókép: Kirill pátriárka Moszkvában (Fotó: AFP/Sputnik/Gavriil Grigorov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.