Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki

Feltehetően külföldön tartózkodik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 13:00
Kovács Béla
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a Kúria által kémkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év fegyházra ítélt K. B. ellen a Budapest Környéki Törvényszék – tudatta a honlapján szerdán a bíróság.

Az elítélt Kovács Béla volt jobbikos politikus, korábbi európai parlamenti képviselő.

A törvényszék felidézte, hogy 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akiket az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség. A törvényszék akkor K. B. elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, ezért őt e bűncselekmények miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék ítéletét, és K. B.-t immár bűnösnek mondta ki az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületében is. 

A 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosította, és öt év fegyházat, illetve tíz év közügyektől eltiltást szabott ki.

A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája 2022. november 22-én magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel K. B. határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

A rendelkezésre álló adatok alapján az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik, ezért a Budapest Környéki Törvényszék kedden az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében.

Amennyiben az elítéltet az unió határain belül fogják el, az igazságügyi miniszter az európai elfogatóparancsot megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetén a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, és erről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti – közölte a honlapján a törvényszék.

Borítókép: Kovács Béla (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.