Lojális Brüsszelhez és elutasítja a kollektív jogok kiterjesztését a leendő szlovák elnökjelölt

A Magyar Közösség Pártjának vezetője szerint Ivan Korcok elkötelezett Brüsszel párti politikus.

Gábor Márton
2023. 06. 22. 7:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlenül Zuzana Caputová szlovák államfő bejelentése után, miszerint nem indul újra az elnökválasztáson, máris megindultak a találgatások, hogy ki lehet majd az utódja. A legtöbben Ivan Korcok egykori külügyminiszter és Európa-ügyi miniszter indulását sejtik.

Az 59 éves politikus ugyanis vélhetően a jelenlegi elnök támogatását is élvezi, bár Caputová erről egyelőre nem nyilatkozott. Liberális körökben úgy vélik, Korcok méltó utódja lenne az államfőnek.

A Magyar Közösség Pártjának vezetője, Berényi József a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a korábbi külügyi álltamtitkári pozíciójának köszönhetően jól ismeri Ivan Korcokot. 

2002 és 2006 között mindketten államtitkárok voltunk a külügyminisztériumban, ezért a felvidéki magyar politikusok közül én vagyok az, aki a leginkább ismerem Ivan Korcokot. Ő az egyik megtestesítője a szlovák demokratáknak, ami azt jelenti, hogy nagyon erősen lojális Brüsszel irányába.

Berényi József kiemelte, hogy a leendő elnökjelölt végrehajtja majd Brüsszel követeléseit, ugyanis nagyon lojális az Európai Bizottsághoz. A felvidéki magyarok helyzetével kapcsolatban a politikus kiemelte, hogy Korcok az egyéni jogokat szintjén hajlamos segíteni, de a kollektív jogokat elutasítja. Ilyen szempontból a kisebbségi önkormányzatiság sem elfogadható számára. Emellett minden bizonnyal elutasítja majd az új önálló magyar intézmények létrehozását is. 

Azonban az egyéni jogokat, az állami támogatásokat, a szlovák közszolgálati médiában történő műsorbővítést támogatni fogja Berényi szerint.

Ivan Korcok nemrég sajtótájékoztatót tartott az elnökséggel kapcsolatban, ahol kiemelte, hogy Caputová néhány nappal ezelőtt tett nyilatkozatáig úgy képzelte, hogy az államfő újrázni szeretne, azonban a bejelentés után egy teljesen új helyzet állt elő. 

Nem igazán számítottam erre a döntésre. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy mik a szlovák társadalom igényei, és annak is tudatában vagyok, hogy Szlovákiában milyen nagy a bizalom az államfői hivatallal szemben.

Ugyanakkor időt kért, és elmondta, hogy egy ilyen horderejű döntés előtt mindent alaposan végig kell gondolnia.

 

Borítókép: Ivan Korcok (Forrás: YouTube/European Committee of the Regions)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.