Megszólalt a leendő szlovák elnökjelölt + videó

A nemrég tartott sajtótájékoztatón a volt külügyminiszter óvatosan úgy fogalmazott, hogy időt kér.

Gábor Márton
2023. 06. 21. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Korcok kiemelte, hogy a napokban rengetegen keresték meg a jelöltség lehetőségével kapcsolatban. Éppen csak bejelentette Zuzana Caputová szlovák államfő, hogy nem indul újra az elnökválasztáson, máris megindultak a találgatások, ki lehet majd az utódja. Az SME szlovák napilap írta meg először: elképzelhető, hogy Ivan Korcok követheti a köztársági elnöki székben. A várakozások szerint a korábbi külügyminiszter már a napokban bejelentheti az indulását a 2024-es elnökválasztáson.

Megragadnám az alkalmat, hogy elmondjam, szeretnénk megköszönni Zuzana Caputová elnök asszonynak mindazt, amit eddig az elnöksége alatt tett, és szeretnénk neki minden jót kívánni az év hátralevő részére.

– jelentette ki. Ivan Korcok 2020 áprilisától 2021. március végi lemondásáig külügyminiszter és Európa-ügyi miniszter volt az Igor Matovics miniszterelnök által vezetett kabinetben. 2021. április 1-jén újra kinevezték Eduard Heger kabinetjébe, amely 2022-ben megbukott egy bizalmatlansági szavazás következményeképp.

Ivan Korcok kiemelte, hogy Caputová néhány nappal ezelőtt tett nyilatkozatáig úgy képzelte, hogy az államfő újrázni szeretne, azonban a bejelentés után egy teljesen új helyzet állt elő. 

Nem igazán számítottam erre a döntésre. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy mik a szlovák társadalom igényei, és annak is tudatában vagyok, hogy Szlovákiában milyen nagy a bizalom az államfői hivatallal szemben.

– tette hozzá a tárcavezető. 

Korcok emellett azt kérte az őt államfőnek jelölni kívánó személyektől, hogy legyenek türelemmel, majd pedig ígéretet tett arra, hogy megfontolja az elnöki posztért való elindulást. 

Több időre van szükségem ahhoz, hogy valóban alaposan megfontoljam az összes szempontot. Ezért szeretném az önök megértését is kérni ezzel kapcsolatban. Nem tudom megmondani, hogy mikor, milyen időpontban, milyen időszakban fogok végleges döntést hozni. Az évek során megismertek engem. Megpróbálok minél gyorsabban döntést hozni

– jelentette ki Ivan Korcok.

Borítókép: Ivan Korcok (Forrás: YouTube/European Committee of the Regions)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.