Megvan, ki lehet a szlovák államfő utódja, miután Caputová távozik

Szlovákia első női köztársasági elnökét liberális szövetségese követheti a várakozások szerint.

2023. 06. 21. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen csak bejelentette Zuzana Caputová szlovák államfő, hogy nem indul újra az elnökválasztáson, máris megindultak a találgatások, ki lehet majd az utódja.

Az SME szlovák napilap szerint elképzelhető, hogy Ivan Korcok követheti a köztársági elnöki székben. A várakozások szerint a korábbi külügyminiszter már a napokban bejelentheti az indulását a 2024-es elnökválasztáson.

Az 59 éves politikus ugyanis vélhetően a jelenlegi elnök támogatását is élvezi, bár Caputová erről egyelőre nem nyilatkozott. Liberális körökben úgy vélik, Korcok méltó utódja lenne az államfőnek.

Ivan Korcok 2020 áprilisától 2021. március végi lemondásáig külügyminiszter és Európa-ügyi miniszter volt az Igor Matovics miniszterelnök által vezetett kabinetben. 2021. április 1-jén újra kinevezték Eduard Heger kabinetjébe, amely 2022-ben megbukott egy bizalmatlansági szavazás következményeképp. Szlovákiát jelenleg ügyvivő kormány vezeti, Ódor Lajos magyar nemzetiségű miniszterelnökkel az élen, ám szeptember 30-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak az országban.

A szlovák lap azt is megemlíti, hogy a volt külügyminiszter eddig taktikusan kivárt, és amikor arról kérdezték, beszállna-e az elnökválasztási versenybe, következetesen úgy válaszolt: 

Nem indulok, ha Zuzana Caputová igen.

 

Caputová végleg búcsúzik

Szlovákia köztársasági elnöke ugyanakkor teljesen elbúcsúzik a politikai pályafutástól. – Mielőtt bejelentettem a döntésemet, fel kellett mérnem, hogy mennyi erőm van a következő hat évre. És nagyon őszinte mérlegelés után ma már tudom, hogy az nem lenne elegendő a következő mandátumhoz. Így a megbízatásom utolsó évét töltöm, és ebben a minőségben szolgálatomat teljesítem. A jövőben nem indulok második ciklusért – közölte Caputová.

A 2019 óta hivatalban lévő elnök elmondta, hogy döntését a családjára való tekintettel hozta meg.

Caputová a közszolgálati televíziónak tavaly decemberben adott interjújában elmondta, hogy halálos fenyegetéseket kapott. – Azok az emberek, akik azzal fenyegetnek, hogy megölnek, egyes politikusok szókincsét használják. Ez nemcsak engem érint, hanem a szeretteimet is – mondta.

Azóta, hogy az ország első női elnökévé választották, Zuzana Caputová folyamatos támadásoknak van kitéve Robert Fico volt miniszterelnök és pártja, az Irány–Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) részéről. 

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.