Megalakult a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács

Ana Brnabics szerb miniszterelnök köszönetet mondott Magyarországnak az európai színtéren tanúsított támogatásért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 20. 15:27
NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; BRNABIC, Ana; VUCIC, Aleksandar
Palics, 2023. június 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (b-j) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttmûködési Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón a vajdasági Palicson 2023. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi jelentőségű ez a nap Szerbia számára, amikor megalakult a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács, mert Szerbiának senkivel nincs ilyen együttműködése, azaz Szerbiának senkivel nincs olyan szoros kapcsolata, mint Magyarországgal – hangsúlyozta Ana Brnabics szerb miniszterelnök kedden Palicson. A szerb kormányfő emlékeztetett arra, hogy az első közös magyar–szerb kormányülést 2014-ben tartották meg Belgrádban, és azóta csak szorosabb lett a két ország kapcsolata. Hozzátette, ez a jó kapcsolat nem a semmiből született, keményen és szorgalmasan kellett dolgozni érte mindkét oldalon, és a felek a jövőben is a kapcsolat további mélyítésén dolgoznak.

 

Ez azt bizonyítja, hogy ha felelősségteljesen dolgozunk, akkor meg tudjuk változtatni a két ország kapcsolatát, akkor képesek vagyunk történelmi szintű jó kapcsolatok kiépítésére, és nemcsak partnerség, hanem barátság kialakítására is, ami a jövő záloga

 

– húzta alá.

A miniszterelnök is köszönetet mondott Magyarországnak az európai színtéren tanúsított támogatásért, valamint azért, mert Budapest volt az első, amely felajánlotta segítségét a Szerbiát sújtó árvizek következményeinek kezelésében. „Ez csak egy példa azon alkalmak közül, amikor Magyarország segítséget nyújtott akkor, amikor a leginkább szükségünk volt rá” – húzta alá.

A palicsi találkozón tizenkét együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szerb fél kedden.

Ezek között magára a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítására vonatkozó dokumentum is szerepel, emellett pedig a külügyi együttműködésre, a határvédelemre, a határforgalom ellenőrzésére, a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték kiépítésére, az európai integrációra, a minősített adatok cseréjére és védelmére, az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, a védelemre, valamint a vámügyi együttműködésre vonatkozó megállapodásokat írták alá az illetékes miniszterek és intézményvezetők. Szerződés született emellett a Szerbiai Gázművek és az MVM között a közös Serbhungas Újvidék Kft. megalakításáról.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Alekszandar Vucsics szerb elnök és Ana Brnabics szerb miniszterelnök (b–j) a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón a vajdasági Palicson 2023. június 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.