Megfigyelés alá vonta Horvátországot a Pénzügyi Akciócsoport

Szürkelistára került az ország a pénzmosás ellen megalakult kormányközi szervezetnél.

Magyar Nemzet
2023. 06. 23. 19:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szürkelistára tette, vagyis megfigyelés alá vonta a nemzetközi gazdasági bűnözést ellenőrző Pénzügyi Akciócsoport (FATF) Horvátországot – közölte a szervezet pénteken. A FATF tájékoztatása szerint Horvátországgal együtt Vietnamot és Kamerunt is megfigyelés alá vonta. Horvátország az egyetlen európai uniós tagállam a szürkelistán, amelyen már korábbról szerepel az Egyesült Arab Emírségek, Panama és Mali is.

A kormányközi szervezet, amelynek feladata a pénzmosás elleni küzdelem és a terrorizmus finanszírozásának felszámolása, a héten tartotta plenáris ülését. A szervezet globális szabványokat állít fel célja elérésére, és ellenőrzi, hogy a világ országai mennyire tartják be azokat.

A FATF pénteken arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer védelme érdekében minden államnak oda kell figyelnie a meglévő és potenciális kockázatokra az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankciók kijátszásával kapcsolatban. A FATF februárban függesztette fel Oroszország tagságát.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.