Meghiúsítottak egy iszlamista támadást a bécsi pride ellen

Az Iszlám Állam három szimpatizánsa készült merényletre a bécsi melegfelvonuláson.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 21:06
AUSTRIA-RIGHTS-LGBTQ-RAINBOW-PARADE-DEMONSTRATION Fotó: ALEX HALADA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghiúsítottak egy tervezett támadást a bécsi pride-felvonulás ellen, a merénylet kitervelői az Iszlám Állam szimpatizánsai – közölték az osztrák hatóságok vasárnap.

Az osztrák belügyi hírszerzés vezetője újságíróknak elmondta, hogy a 14, 17 és 20 éves gyanúsítottakat egy órával a szombati pride-felvonulás kezdete előtt tartóztatták le, amelyen mintegy 300 ezer ember vett részt.

Az ORF osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató vasárnapi beszámolója szerint a legidősebb gyanúsítottat azóta szabadon engedték. Egyikük ellen korábban terrorszervezet gyanúja miatt már indítottak nyomozást, de az illetékes ügyészség ezt az eljárást megszüntette.

Karl Nehammer osztrák kancellár köszönetét fejezte ki a nyomozóknak, amiért megakadályoztak egy lehetséges iszlamista támadást Bécsben.

„Ez ismét megmutatja, hogy soha nem szabad engednünk a radikálisok és a szélsőségesek elleni harcban. Ők fenyegetést jelentenek a demokráciánkra és a biztonságunkra, és szigorúan fel kell lépni ellenük” – írta a Twitteren a kormányfő.

A titkosszolgálat előzetesen tudomást szerzett a gyanúsítottak állítólagos terveiről, majd letartóztatta őket a sankt pölteni ügyészség utasítására, miután szombaton házkutatásokat tartottak náluk Bécsben, valamint Sankt Pöltenben, amelynek során különböző bizonyítékokat, köztük fegyvereket találtak.

Boszniai és csecsen származású osztrák állampolgárokról van szó, akiknek személyazonosságát nem hozták bővebben nyilvánosságra. Az interneten radikalizálódtak és az Iszlám Állam-csoporttal szimpatizálnak

 – fogalmazott Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák hírszerzés vezetője.

Beszámolójából az is kiderült, késekkel és egy autóval tervezhették a támadást a melegfelvonuláson. A pride-felvonulás szervezőit csak vasárnap értesítették a történtekről, miután a rendőrségi razzia már lezajlott. A terrorfenyegetettség miatt a helyszínre egyébként összesen 700 rendőrtisztet küldtek ki, köztük különleges erőket.

 

Borítókép: A bécsi pride-felvonulás (Fotó: Alex Halada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.