Menczer Tamás éles szavakkal reagált az ukrán kormányfő Paks elleni támadására

Az államtitkár szerint az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés.

Magyar Nemzet
Forrás: Menczer Tamás Facebook-oldala2023. 06. 09. 11:05
MENCZER Tamás
Dabas, 2022. november 10. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelõs államtitkára beszél a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésû országjáró sorozat fórumán Dabason, a Sári Zarándok és Kulturális Központban 2022. november 10-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésben reagált az ukrán miniszterelnök közleményére, amely szerint Ukrajna meg akarja akadályozni az Európai Uniónál az új paksi atomerőmű megépítését. 

Menczer Tamás kiemelte, 

Paks II az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele.

 Azt is fontosnak tartotta kiemelni az államtitkár, hogy 

az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés. 

A bejegyzésben leírja: aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja. Furcsa és elfogadhatatlan, hogy Ukrajna egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni – tette hozzá Menczer Tamás. 

Azt is elfogadhatatlannak és döbbenetesnek gondolja a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, a magyar emberek energiaellátását akarja veszélyeztetni, miközben Magyarország a története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, minden lehetséges humanitárius eszközzel segítjük Ukrajnát, már több mint egymillió embert fogadtunk be. 

Végül, de nem utolsósorban kitért arra, hogy a magyar emberek és a magyar kormány mindent megtesz a bajba jutott menekültekért, például 1300 magyar iskola és óvoda fogad menekült gyerekeket. 
Menczer Tamás szerint 

a köszönömnek egy speciális fajtája az, amit az ukrán miniszterelnök választott, hiszen lerombolná Magyarország energiabiztonságát.

 „Ezt senkinek, neki sem fogjuk hagyni. Magyarország energiabiztonságát minden támadással, minden nyomásgyakorlással szemben meg fogjuk védeni!”

Borítókép: Menczer Tamás (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.