Most megértheti, mekkora kihívásra vállalkozott Klein Dávid

Húsz éve érintetlen csúcsot indult meghódítani a két magyar hegymászó.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 14:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suhajda Szilárd tragédiája nem tartotta vissza a másik neves magyar hegymászót, Klein Dávidot, aki szívében gyásszal utazott Pakisztánba hegyet mászni. Klein Dávid a közösségi oldalán tette közzé, hogy különleges expedícióra utazott el, ahogyan fogalmaz: „Zavarral, gyásszal, haraggal, várakozásokkal, szeretettel, izgalommal telve és túltervelve. A BWT Hindukus Expedíció célja felé, a pakisztáni–afgán határvidékre, ahol a madár se jár, ahol az igazi, Nagybetűs Kalandok várnak, ahol 25 évvel ezelőtt beleszerettem az expedíciós hegymászásba.”

Klein Dávid társával együtt indult útnak május 29-én Ferihegyről, május 30-án érték el Iszlámábádot és 31-én érkeztek meg Csitrál megyébe, az afgán határ közelébe. Az útról ezt írta: „Nem érzem, hogy félnék az ismeretlentől: az ismeretlen hegytől, amin 20 éve nem járt expedíció, az ismeretlen társtól. Azt érzem, hogy érzékeny állapotban szaladok a hegy felé, mint a fiatal szerelmes, és menekülök a hegy felé, mint egy szökevény. Minden történést, ízt, színt, pillanatot felfokozottan élek át. Odabent. Idekint hordókat pakolok, beszélgetek, csobogok tova az expedíció hömpölygő folyamat-folyóján.” 

A Hindukus csúcsa, mint ahogyan Klein Dávid említette, évtizedet óta érintetlen. Az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozik, Pakisztánon és Afganisztánon át húzódó hegység legmagasabb pontja a 7690 méteres Tiricsmir. A Klein Dávid által megjelölt csúcs, az Istor-o-Nal 7403 méter magas – ez a világ 68. legmagasabb csúcsa. 

Az Istor-o-Nal a Hindukus hegység harmadik legmagasabb hegye, Pakisztán északnyugati határvidéki tartományának Csitrál körzetében. A csúcs a Tiricsmirtől néhány kilométerre északkeletre, a Tirich-gleccseren keresztül érhető el. Mivel az Istor-o-Nal sok kilátópontról a Tiricsmir magasabb csúcsa mögött van, nem látható könnyen, és ezért nem is ismert.

Úgy tartják, az Istor-o-Nalt először 1955. június 8-án mászták meg az amerikai Joseph E. Murphy Jr. és Thomas A. Mutch, a pakisztáni Ken Bankwala őrnagy vezetésével a Princeton Mountaineering Club expedícióján. A csúcs déli oldaláról, a Tirich-gleccserről indulva mászták meg a nyugati gerincet. Kis létszámú, minimálisan finanszírozott expedíciójuk (az akkori magashegyi hegymászás mércéjével mérve) elérte az akkoriban amerikaiak által elért második legmagasabb csúcsot.

Mára kiderült, hogy ehelyett a páros, Joseph E. Murphy Jr. és Thomas A. Mutch felhős időben tévedésből a sziklacsúcs és az Istor-o-Nal (Észak) közötti gerinc legmagasabb csúcsát mászták meg. Ez azonban 1969-ben történt, amikor a Barcelonai Hegymászó Klub spanyol expedíciójának négy tagja úgy mászta meg, hogy a déli csúcs főcsúcsától (7303 m) délre haladtak át, majd a délkeleti csúcson (7365 m) átmásztak a főcsúcsra (7398 m). 

A hegység második legmagasabb csúcsa az lstoro-o-o-Nal (N-I., 7373m). Ezt 1967-ben Lapuch és Oberegger, az Osztrák Alpesi Klub Salzburgi Szekciójának tagjai mászták meg. A hegyről való leereszkedés közben Oberegger eltörte a lábát 6797 méteren és egy cseh expedícióval dolgozó hordárok segítségével vitték le onnan. 

A hegység harmadik legmagasabb csúcsa az lstoro-o-Nal (N-II), 7372 méter magassággal. Az lstoro-o-Nal (N-I) megmászása után az Osztrák Alpesi Klub Salzburgi Szekciójának tagjai 1967-ben megmászták ezt a csúcsot. A csoport állítása szerint ez a csúcs valamivel alacsonyabb, mint az lstoro-o-o-Nal (N-I). A csúcs pontos magasságáról azonban azóta is hallgatnak. A japán térképek 7372 m, illetve 7350 m magasságot mutatnak erre a pontra.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kihirdette a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott 2023-as nyertes pályázóit, akik a 2023–24-es években képviselni fogják a válogatottat. A 2019-ben újraindított válogatott tagjai számos komoly mászást hajtottak végre az Alpokban, a Kaukázusban, a Karakorumban és Yosemiteben. Legnagyobb dobásuk kétségkívül az 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peak első megmászása volt, amely nemzetközi elismerést hozott a Dr. Szász László, Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton alkotta csapatnak. Mindenképpen érdemes továbbá kiemelni a Kocsis Dávid–Ruskó András páros alpesi, valamint Urbanics Áron és Dékány Máté yosemite-i mászásait is. 

A 2023-as pályázaton a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tagjai egy nemzetközi mércével is színvonalas mászóprojekt tervével indulhattak.

 Az elbírálás során kulcsfontosságú volt a vállalt mászóprojekt nehézsége, szakmai jelentősége, valamint a jelentkezők korábbi mászóeredményei.

Idén összesen 11 pályázat érkezett a szövetséghez, ezek közül tartalmát és célkitűzéseit tekintve nyolc volt értékelhető. A bíráló bizottság névsorában első helyen Kerekes Bence, Klein Dávid mostani társa szerepel, magashegyi alpin stílusú expedíciójával. Ez arról a felfedező jellegű mászóexpedícióról szól a kevesek által ismert és járt Hindukus hegységbe, ahol most tart a páros, s amely egyszerre alpin és kulturális kaland is egyben. 

Elsődleges szakmai cél a 7403 méter magas Istor-o Nal első magyar megmászása. A hegynek egyébként is csak két-három megmászása van, normál útja nincs.

Kerekes Bence, közösségi oldalán így fogalmazott: „Hétfőn Pakisztánba érkeztem Klein Dáviddal, hogy az ország nyugati határán található Hindukus hegységben portyázzunk. Mivel az utolsó expedíció több, mint 20 éve volt a kiszemelt hegyen, így sok a bizonytalanság, de az elsődleges cél az Istor-o Nal 7403 méteres csúcsának szemügyre vétele közelebbről. Nekem pedig személyesen a legnagyobb vágyam tanulni, és Dávid nem kevés tapasztalatából lehetőleg minél többet átvenni. Kövessétek majd Klein Dávid és az én Facebook-oldalamat (Kerekes Bence), ahol reményeink szerint minél többször tudunk majd beszámolni a fejleményekről.” 

A magyar páros tehát nem vállalkozott kevesebbre, mint arra, hogy az érintetlen csúcsot meghódítsa. Van kiért izgulni, és van kinek drukkolni. 

Borítókép forrása: Klein Dávid Facebook-oldala

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.