Novák Katalin: Koporsók helyett bölcsők kellenek

Az államfő az albán parlament előtt elmondott beszédében kitért az Európát sújtó demográfiai válságra.

Scheffer Joakim (Tirana)
2023. 06. 01. 14:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos, hogy megtaláljuk és megőrizzük a békéhez, biztonsághoz és gyarapodáshoz vezető utat – húzta alá Novák Katalin az albán parlament előtt elmondott beszédében csütörtökön Tiranában. A köztársasági elnök Európa változó nemzetközi rendben betöltött világpolitikai szerepéről szólva hangsúlyozta, az elkövetkezendő időszakban kiemelten fontos lesz, hogy bölcs válaszokat hozzunk a minket érintő számtalan kihívásra. Az államfő szerint Európának rosszak a kilátásai a világpolitikai változásokat illetően, ha nem teszünk ellene, akkor a kontinens alulmarad a globális versenyben és veszít mostani pozíciójából.

Európa bajban van, olyan nehézségekkel néz szembe, amilyenekkel nagyon régóta nem kellett

 – vélte Novák Katalin, utalva az ukrajnai háborúra s annak közvetlen következményeire. A köztársasági elnök szerint minél hamarabb meg kell találni az utat a fegyvernyugváshoz és békemegállapodáshoz. Ahogy fogalmazott: fegyverek helyett tárgyalások, koporsók helyett bölcsők kellenek. Leszögezte, a háborúknak csak vesztesei vannak, s ezt jól érezzük saját bőrünkön is, megemlítve a konfliktus miatt egyre növekvő energiaárakat, inflációt, valamint az embereket sújtó bizonytalanságot és félelmet. 

 – Mindenki attól tart, hogy az ő hazáját, az ő családját is utoléri a háború – hangsúlyozta.

Novák Katalin kitért az Európát és Albániát sújtó demográfiai válságra is. 

 – Mi Magyarországon családközpontú választ adtunk erre – szögezte le. Hozzátette: a hagyományos családi értékek erősítése vezet a demográfiai problémák hosszú távú megoldásához.

A nyugat-balkáni integrációs folyamat kapcsán gyorsaságot sürgetett az államfő, hozzátéve, hogy az unió tagországainak még nagyobb szüksége van Albániára és a térség államaira, mint az fordítva. – Szükségünk van Albániára, s önök is számíthatnak ránk, ahogy Szkander bég és Hunyadi János számíthatott egymásra  – zárta szavait történelmi hasonlattal élve a köztársasági elnök.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök Albániában (Fotó: Facebook)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.