Orosz hadihajók jelentek meg Tajvan keleti partjainál

Két orosz hadihajót észlelt a tajvani hadsereg a sziget keleti partjainál − közölte kedd éjjel a védelmi minisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 28. 9:16
null
Atlanti-óceán, 2023. január 25. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. január 25-én közreadott videófelvételrõl készített kép a hiperszonikus Cirkon robotrepülõgépekkel felfegyverzett Admiral Gorskov orosz fregatt fedélzetérõl az Atlanti-óceánon. Az újonnan megépített orosz hadihajót ez év elején állították hadrendbe. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két orosz hajót kedden észlelték, amint északi irányba tartottak a keleti partok közelében. A tajvani hadsereg vadászgépeket és hadihajókat indított útnak, hogy figyelemmel kövessék a helyzetet, és a partra telepített rakétarendszereket is aktiválták − jelentette a tárca.

Oroszország Csendes-óceáni Flottájának hajói a hírek szerint egy nagyszabású tengeri átvonulás keretében tértek be a Filippínó-tenger déli részére.

Orosz hadihajók megjelenése Tajvan közelében szokatlannak számít, rendszerint inkább hadgyakorlatot tartó kínai hajókat szoktak észlelni a térségben. Kína saját területének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad annak a szándékának, hogy szükség esetén erővel fog gondoskodni az újraegyesítésről.

Tajvan kérdésével kapcsolatban Kína részéről „nincs helye kompromisszumnak vagy meghátrálásnak”, hiszen Tajvan az ázsiai ország egyik „alapvető érdeke” 

− nyomatékosította Kína álláspontját néhány nappal ezelőtt Vang Ji kínai külügyi államtanácsos az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásról kiadott közleményben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.