Peking: Amerika „téves felfogása” mérgezi a kínai–amerikai kapcsolatokat

Vang Ji kínai külügyi államtanácsos szerint mélyponton vannak a kínai–amerikai kapcsolatok, ennek gyökere pedig az Egyesült Államok téves felfogása Kínáról. Sajtóhírek szerint a kétnapos látogatáson Kínában tartózkodó Antony Blinken amerikai külügyminisztert Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 10:39
BLINKEN, Antony; VANG Ji
Peking, 2023. június 19. Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Fõhivatalának igazgatója (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2023. június 19-én. MTI/AP/Reuters pool/Leah Millis Fotó: Leah Millis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelősségteljes magatartást kell tanúsítanunk az emberekkel, a történelemmel és a világgal szemben, és vissza kell a fordítanunk a mélyponton lévő amerikai–kínai kapcsolatokat

− hangoztatta Vang Ji kínai külügyi államtanácsos a a kínai külügyminisztérium közleménye szerint, amelyet az MTI idézett.

A kínai fél szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatására „az amerikai–kínai kapcsolatok kritikus pontján került sor, amikor választani kell a párbeszéd vagy a konfrontáció, az együttműködés vagy a konfliktus között”.

A kínai–amerikai kapcsolatok legneuralgikusabb pontja Tajvan kérdése, ezzel kapcsolatban pedig Kína részéről „nincs helye kompromisszumnak vagy meghátrálásnak”, hiszen Tajvan az ázsiai ország egyik „alapvető érdeke” ismételte meg Kína álláspontját Vang.

Hasonlóan fogalmazott még vasárnap Csin Kang kínai külügyminiszter, aki a CCTV kínai állami televízió jelentése szerint közölte Antony Blinkennel:

Kína stabil, kiszámítható és konstruktív kapcsolatra törekszik az Egyesült Államokkal. Csin Kang világossá tette a tajvani kérdéssel kapcsolatos aggodalmakat, amely a legnagyobb kockázatot jelenti a kínai–amerikai kapcsolatokra.

Blinken az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek csökkentése érdekében érkezett vasárnap Pekingbe, várhatóan hétfőn Hszi Csin-ping elnök is fogadja, ezt azonban a kínai hatóságok nem erősítették meg. 

Ha a találkozó létrejön, annak hatalmas jelentősége lehet a két nagyhatalom kapcsolatainak helyreállításában 

− mutatott rá a CNN amerikai hírtelevízió.

Blinken, aki 2021-es hivatalba lépése óta először látogat Kínába, egy régóta tervezett, februárban lemondott útját pótolja, amikor diplomáciai válságot okozott az, hogy Washington szerint kínai megfigyelő léggömböt fedeztek fel amerikai terület felett.

Nem sokkal Blinken pekingi érkezése előtt Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szombaton azt mondta, reméli, hogy „a következő néhány hónapban” találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Hozzáfűzte, szeretné megvitatni a Kína és az Egyesült Államok közötti „legitim különbségeket”, de azokat a területeket is, amelyeken a két szuperhatalom „jól kijöhet egymással”.

A Magyar Nemzetnek még Blinken látogatása előtt nyilatkozó Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Diplomáciai Műhelyének vezetője szerint a találkozó egyik fő célja egy kínai–amerikai elnöki csúcstalálkozó előkészítése lehet, amire akár már szeptemberben sor kerülhetne, hiszen mind Hszi Csin-ping kínai, mind Joe Biden amerikai elnök részt vesz majd az indiai G20-csúcstalálkozón.

Borítókép: Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Főhivatalának igazgatója (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2023. június 19-én (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Leah Millis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.