Párizsi korrupció: házkutatást tartottak a nyári olimpiai játékok szervezőinél

Francia nyomozók tartottak házkutatást kedden a párizsi olimpia szervezőinek Saint-Denis-i székhelyén egy 2017 óta zajló korrupciós nyomozás ügyében. Sorozatban a harmadik nyári olimpiával összefüggésben merültek fel vesztegetési vádak. A házkutatások két, az olimpiával kapcsolatos előzetes vizsgálathoz kötődnek, amelyeket korábban nem hoztak nyilvánosságra.

Magyar Nemzet
Forrás: Courthousenews.com2023. 06. 21. 9:10
Paris 2024, Olimpia (Kép: Facebook/Paris 2024)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házkutatást tartottak a 2024-es párizsi olimpiát szervező bizottság Saint-Denis-i székhelyén sikkasztás és kivételezés gyanúja miatt. A házkutatások két, az olimpiával kapcsolatos előzetes vizsgálathoz kötődnek, amelyeket korábban nem hoztak nyilvánosságra. 

Az első vizsgálatot még 2017-ben indították, abban az évben, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Párizst választotta a 2024-es játékok helyszínéül, a másik pedig tavaly kezdődött, írja a Courthousenews.com híroldal.

A 2017-ben kezdődött nyomozás közpénzek hűtlen kezelése, kivételezés és a párizsi szervezők által kötött szerződéssel kapcsolatos aggályok gyanúja miatt indult. A 2022-es vizsgálat a francia korrupcióellenes ügynökség ellenőrzése nyomán kezdődött, és a szervezőbizottság és az olimpiai infrastruktúráért felelős állami szervezet, a Solideo által kötött több szerződésben feltételezett összeférhetetlenséget és kivételezést vizsgálja. Ennek kapcsán a Solideo irodáit, valamint több más, a játékok szervezéséhez köthető cég és tanácsadó irodáját is átkutatták.

A házkutatásokra a NOB kétnapos lausanne-i megbeszélésével egy időben került sor. A sportszervezet közleményben tudatta: a párizsi szervezők arról tájékoztatták, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

 

Botrányok az olimpiák körül

A közelmúltban több olimpiával kapcsolatban is felmerültek szavazatvásárlási és korrupciós vádak, a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiához és a 2021-es tokiói játékokhoz kapcsolódó botrányok például több NOB-tag eltávolításához vezettek. Párizs a 2024-es játékok szervezőjeként az átláthatóságra, a nyitottságra és a társadalmi igazságosságra összpontosítva igyekezett megkülönböztetni magát. 

A párizsi olimpia, amelyet az elmúlt évtizedek legjelentősebb franciaországi eseményeként emlegetnek, a nyitottság és a demokrácia ünnepe kíván lenni a közelmúlt járványügyi intézkedések által beárnyékolt olimpiái után.

Azonban a kritikusok szerint ezek csak puszta szavak: a Saccage 2024 olimpiaellenes szervezet szerint például a játékoknak széles körű negatív ökológiai és társadalmi hatása lenne, és üdvözölték a szervezők ellen indított vizsgálatokat. A párizsi olimpiára 2024. július 26. és augusztus 11. között kerül sor.


 

Borítókép: A 2024-es párizsi olimpia logója (Forrás: Facebook/Paris 2024)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.