A Momentum is hozzájárulhatott a párizsi olimpia megrendezéséhez

A korrupció megalapozott gyanúja lengi körül Párizs olimpiarendezését. Az esemény azonban talán létre sem jöhetne, ha nincs a kiváló franca kapcsolatokkal rendelkező párt, a Momentum, amely még mozgalomként aláírásgyűjtésével megfúrta a budapesti olimpiai pályázatot. A párt vezetőit a sikeres NOlimpia kampány után Párizsba is meghívták Emmanuel Macron pártjának, az En Marche-nak a székházavatójára.

2023. 06. 21. 11:33
Borítókép: Fekete-Győr András (Fotó: Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házkutatást tartottak a 2024-es párizsi olimpiát szervező bizottság Saint-Denis-i székhelyén sikkasztás és kivételezés gyanúja miatt. A házkutatások két, az olimpiával kapcsolatos előzetes vizsgálathoz kötődnek, amelyeket korábban nem hoztak nyilvánosságra. Az esemény azonban talán létre sem jöhetne, ha nincs a kiváló francia kapcsolatokkal rendelkező párt, a Momentum, amely még mozgalomként aláírásgyűjtésével megfúrta a budapesti olimpia pályázatatát.

 

Olimpiaexport Budapestről Párizsba

Míg korábban a baloldali kormányok is szerettek volna hazai rendezésű olimpiát, sőt a baloldali pártok még az Orbán-kormány idején is támogatták ezt a kezdeményezést, a Momentum 2017-es, NOlimpia népszavazási kezdeményezésével intenzív sportellenes, a hazai olimpia rendezését támadó kampányba kezdett. Az akkor még pártként nem létező Momentum Mozgalom kampányszlogenje úgy szólt: „Nem az olimpiára, igen a jövőnkre!”

Fekete-Győr András a NOlimpia kampánnyal vált ismertté (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)
Fekete-Győr András a NOlimpia kampánnyal vált ismertté (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

 Ehhez csatlakozott az összes baloldali párt és politikus, holott azelőtt pár hónappal még teljes mellszélességgel kiálltak a magyar rendezésű olimpia mellett. 

A 2024-es nyári olimpia rendezésére Budapest mellett azonban Párizs is pályázott.  

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a mozgalom akkori arca, alapítója, mára már bukott elnöke, Fekete-Győr András élt, tanult és dolgozott Franciaországban. A NOlimpia kampány után megalakult Momentum nyilvánosan is 

kiváló kapcsolatokat ápolt Emmanuel Macron francia elnök pártjával, az En Marche-sal szorosan együttműködtek már 2017-ben is. 

Ez azért is figyelemreméltó, mert az akkor még papíron nem pártként létező Momentum számára eredményesnek mondható NOlimpia kampány, a budapesti olimpia megtorpedózása után Párizs kapta meg a 2024-es olimpia rendezésének jogát. A magyar kormány ugyanis a Momentum aláírásgyűjtő akciója miatt visszalépett az olimpiai pályázattól. Mint írták akkor: 

Sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn. Ez Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz. 

„Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált.” 

További figyelemreméltó körülmény, hogy a budapesti olimpiai álom megakadályozását követően a Momentum politikusai már Brigitte Macronnal, a francia elnök feleségével mosolyogtak egy közös képen. A párt vezetőit a sikeres NOlimpia kampány után feltételezhetően jutalmul, érdemeik elismeréseként meghívták Párizsba Emmanuel Macron pártjának, az En Marche-nak a székházavatójára. 

Borítókép: Fekete-Győr András (Fotó: Facebook)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.