Pentagon: Nem gyűjtött hírszerzési adatokat az Egyesült Államok felett lelőtt kínai léggömb

Nem gyűjtött hírszerzési információkat az a kínai léggömb, amelyet még februárban lelőttek az Egyesült Államok légterében – közölte a Pentagon helyi idő szerint csütörtökön.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 13:06
null
Pentagon Press Secretary U.S. Air Force Brig. Gen. Pat Ryder conducts a press briefing at the Pentagon, Washington, D.C., June 29, 2023. (DoD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. John Wright) Fotó: Staff Sgt. John Wright
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője utalt rá, annak idején a léggömb hírszerzési képességi indították a döntéshozókat arra, hogy lelőjék a légi eszközt. Ugyanakkor az azóta eltelt időszak vizsgálatai nem igazolták a feltételezést, s a léggömb 

nem gyűjtött hírszerzési információkat, miközben áthaladt, átrepült az Egyesült Államok felett

– nyilatkozta Pat Ryder dandártábornok.

Az emlékezetes és világszerte nagy visszhangot kiváltó eset jelentősen rontott Washington és Peking amúgy is mélyponton lévő viszonyán, s az állítólagos kémléggömb lelövése miatt halasztották el akkor Antony Blinken amerikai külügyminiszter első pekingi látogatását.

Peking mindvégig azt állította, hogy „ágyúval lőttek verébre”, és hogy egy, a szél által eredeti útvonaláról letérített polgári hasznosítású, meteorológiai célokat szolgáló léggömbről volt szó.

Alig több mint egy hete egyébként Joe Biden amerikai elnök is megszólalt a kínai léggömb kapcsán éppen azután, hogy az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken tárgyalásokat folytatott Hszi Csin-pinggel és további kínai vezetőkkel a két ország közti fagyos viszony normalizálása érdekében. Biden ekkor diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai államelnököt, amivel ismét kiélezte a két ország közötti feszült viszonyt. 

„Hszi Csin-ping azért volt nagyon feldúlt, amikor lelőttem azt a léggömböt, amelyben kétvagonnyi kémfelszerelés volt, mert nem tudta, hogy ott van” − mondta Biden egy kaliforniai adománygyűjtő eseményen. 

Ez nagyon kínos a diktátorok számára. Amikor nem tudják, hogy mi történt. Annak nem oda kellett volna mennie, ahová. Elszállt a pályáról

− tette hozzá Biden.

Peking rendkívül abszurdnak és felelőtlennek nevezte, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke lediktátorozta Hszi Csin-ping kínai államelnököt. Mao Ning külügyi szóvivő pekingi tájékoztatóján Biden megnyilatkozására utalva kijelentette, az amerikai elnök súlyosan megsértette a diplomáciai protokollt, és Kína politikai méltóságát. 

Ez egy kirívó politikai provokáció

− szögezte le Mao, s kifejezte országa ezzel kapcsolatos határozott elégedetlenségét és tiltakozását.

Borítókép: Pat Ryder dandártábornok sajtótájékoztatót tart, Washington, D .C.-ben (Fotó: Pentagon-sajtószolgálat/John Wright)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.