Biden egyetlen szava miatt újra mélyrepülésben a kínai–amerikai kapcsolatok

Joe Biden amerikai elnök diktátornak nevezte kínai kollégáját mindössze egy nappal azután, hogy külügyminisztere, Antony Blinken tárgyalásokat folytatott Hszi Csin-pinggel és további kínai vezetőkkel a két ország közti fagyos viszony normalizálása érdekében.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 7:15
Biden speaks after striking deal on debt ceiling
epa10661232 US President Joe Biden delivers remarks after striking a bipartisan deal on the debt ceiling, in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 28 May 2023. EPA/Yuri Gripas / POOL Fotó: Yuri Gripas / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hszi Csin-ping azért volt nagyon feldúlt, amikor lelőttem azt a léggömböt, amelyben két vagonnyi kémfelszerelés volt, mert nem tudta, hogy ott van” − mondta Biden kedden egy kaliforniai adománygyűjtő eseményen, írja a The Guardian brit napilap. 

Ez nagyon kínos a diktátorok számára. Amikor nem tudják, hogy mi történt. Annak nem oda kellett volna mennie, ahová. Elszállt a pályáról

− tette hozzá Biden.

Februárban egy állítólagos kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben, és ez, valamint az amerikai és tajvani tisztségviselők kölcsönös látogatásai rendkívül kiélezetté tették a két nagyhatalom viszonyát.

Hszi Csin-ping és Blinken hétfői találkozóján végre sikerült valamelyest kimozdítani a kínai–amerikai viszonyt a holtpontról, és mindkét fél elkötelezettnek mutatkozott a kapcsolatok rendezése irányában. A találkozó után nyilatkozva Blinken hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a kapcsolatok kezelése kihívást jelent. A miniszter azt mondta, hogy a jövőben szívesen látnak vendégül kínai tisztviselőket az Egyesült Államokban, és reméli, hogy mostani látogatása után vissza tudnak térni a nyitottabb kínai−amerikai kommunikációs csatornákhoz.

 

Peking tiltakozik

Peking rendkívül abszurdnak és felelőtlennek nevezte, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke lediktátorozta Hszi Csin-ping kínai államelnököt. Mao Ning külügyi szóvivő pekingi tájékoztatóján Biden megnyilatkozására utalva kijelentette, az amerikai elnök súlyosan megsértette a diplomáciai protokollt, és Kína politikai méltóságát. 

Ez egy kirívó politikai provokáció

− szögezte le Mao, s kifejezte országa ezzel kapcsolatos határozott elégedetlenségét és tiltakozását.

 

Lehet, hogy egy újabb baklövés?

Hogy a nehezen kibrusztolt enyhülés után Biden megjegyzése szándékos volt vagy csak a nyolcvan esztendős államfőre újabban egyre jellemzőbb kínos bakik egyike − nem tudhatjuk.

Hétfőn szintén egy kaliforniai eseményen például azt ígérte, hogy kormánya meg fogja védeni az összes amerikai fennhatóság alá tartozó földterület és víz harminc százalékát 2020-ig, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. Bident 2021 januárjában iktatták be.

Néhány nappal ezelőtt azzal keltett hasonló megütközést az idős amerikai elnök, hogy a fegyverkorlátozás reformjáról szóló connecticuti csúcstalálkozón mondott beszédét az „Isten óvja a királynőt!” kifejezéssel zárta. A brit királynő tavaly szeptemberben elhunyt.

Korábban a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján került kínos helyzetbe, amikor Sunakra elnökként hivatkozott.

A hónap elején pedig az egész világon nagyot futott az a felvétel, amely a légierő akadémiájának diplomaosztó ünnepségén készült, ahol Biden elnök elesett a színpadon, úgy kellett felsegíteni. A Fehér Ház illetékesei igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy az elnök jól van, és a kis intermezzót egy, a színpadon felejtett homokzsákra, illetve arra fogták, hogy a nyolcvan esztendős Biden másfél óráig állt egy helyben, és mind a 921 kadéttal kezet rázott.

A minap pedig a kínai Egy övezet, egy út (Belt and Road Initiative) több milliárd dollár értékű beruházási program bírálata közben zavarodott össze az amerikai elnök, és mint fogalmazott: „Győzni fogunk, segíteni fogunk, vannak terveink arra, hogy egy vasutat építsünk a Csendes-óceántól, egészen az Indiai-óceánig.”

Az Egyesült Államokban már a demokraták köreiben is egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint az elnök a kora miatt már alkalmatlan arra, hogy egy újabb elnöki ciklust (vagy akár egy újraválasztási kampányt) végigcsináljon. Egy nemrégiben tartott rendezvényen Hillary Clinton korábbi elnökjelölt, volt amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az elnök kora probléma, és az embereknek minden joga megvan, hogy számításba vegyék azt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: EPA/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.