Részletek derültek ki a kínai kémléggömbökről

Az amerikai hatóságok nem tudják, vannak-e olyan adatok, amelyek rögzítését nem észlelték.

Magyar Nemzet
2023. 04. 03. 18:25
null
Virginia Beach, 2023. február 14. Az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 13-án közreadott kép a hadsereg által begyûjött, az ország légterében február 4-én lelõtt kínai léggömbrõl Virginia Beach partjainál február 10-én. MTI/AP/Amerikai Haditengerészet/Ryan Seelbach Fotó: Ryan Seelbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képeket és egyéb adatokat rögzített az év elején az Egyesült Államok felett megfigyelt, majd lelőtt kínai ballon, írja az ügyet mélységeiben ismerő forrásaira hivatkozva a CNN amerikai hírportál. A névtelenséget kérő személy szerint a léggömb képes volt valós időben információkat továbbítani Pekingbe, és az amerikai kormányzat még mindig nem tudja biztosan, hogy a kínai kormány tudta-e törölni a léggömb adatait, ahogyan azokat megkapta. Ez azért fontos, mert így eldöntetlen, hogy vajon vannak-e olyan információk, amelyeket a léggömb összegyűjtött és Kína részére megküldött, de az amerikai hatóságok már nem tudtak azonosítani.

Ennek ellenére a hírszerző közösséget nem aggasztja túlzottan a léggömb által gyűjtött információ, mivel az nem sokkal kifinomultabb, mint amit a kínai műholdak képesek összegyűjteni, amikor hasonló helyek felett keringenek.

Az Egyesült Államok azt is tudta, hogy mi lesz a léggömb útvonala, és képes volt megvédeni az érzékeny helyszíneket és cenzúrázni néhány jelet, mielőtt a léggömb megpillantotta volna azokat, mondták a tisztviselők.

Az FBI még vizsgálja a léggömböt, de eddig már sok információt tudtak szerezni az eszköz működéséről, beleértve a léggömb szoftveréhez használt algoritmusokat, valamint a léggömb energiaellátását és kialakítását.

A léggömb először január végén lépett be az Egyesült Államok légterébe Alaszka felett, majd Kanadán keresztül Montanába jutott, ahol néhány napig lebegett, ami miatt az Egyesült Államok azt hitte, hogy érzékeny katonai helyszíneket próbál megfigyelni, például a montanai Malmstrom légibázist. Az Egyesült Államok végül február 4-én lelőtte a keleti partoknál, és az incidens tovább fokozta a feszültséget Washington és Peking között, beleértve Antony Blinken amerikai külügyminiszter kínai diplomáciai látogatásának elhalasztását.

A megfigyelési programot, amely számos hasonló léggömböt foglal magában, részben a kínai Hainan tartományból irányítják, közölték tisztviselők. Az Egyesült Államok nem ismeri a kínai megfigyelő ballonok flottájának pontos méretét, de a CNN forrásai szerint a program az elmúlt években legalább két tucat küldetést hajtott végre legalább öt kontinens felett.

 

Borítókép: Az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 13-án közreadott kép a hadsereg által begyűjtött, az ország légterében február 4-én lelőtt kínai léggömbről Virginia Beach partjainál február 10-én. (Fotó: MTI/AP/Amerikai Haditengerészet/Ryan Seelbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.