időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

2025-re jósolják Kína és az Egyesült Államok összecsapását

V4NA
2023.02.01. 07:45 2023.02.01. 09:50
2025-re jósolják Kína és az Egyesült Államok összecsapását

Az Egyesült Államok 2025-re háborúba keveredhet Kínával, ezért egy megerősített és integrált közös amerikai–tajvani manővercsapatot kell létrehozni, amivel hatékonyan fel lehet készülni a közelgő harcra – jelentette be Mike Minihan, az amerikai Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) vezetője. A tábornok egy, a tisztjeinek címzett feljegyzésben azt tanácsolta, hogy készüljenek fel erre az esetre: „Remélem, tévedek. A megérzésem azt súgja, hogy 2025-ben harcolni fogunk” – fogalmazott.

Minihan szerint a közelgő 2024-es amerikai és tajvani választások miatt különösen nagy a valószínűsége egy háborúnak Kínával, ugyanis az események elvonják Washington és Tajpej figyelmét a térségről, ezzel lehetővé téve Peking számára, hogy lépéseket tegyen Tajvan elfoglalására.

A tábornok szerint egy megerősített, integrált, mozgékony és harcra kész közös amerikai–tajvani manővercsapatot kell létrehozni, ezért arra utasította a légierő parancsnokait, hogy február végéig tervezzék meg a szükséges lépéseket. Hozzátette: a személyzet minden tagjának naprakész nyilvántartási és vészhelyzeti kapcsolattartási adatokkal kell rendelkeznie.

Az AMC szóvivője közleményben megerősítette, hogy Minihan feljegyzése valódi, noha egy védelmi tisztviselő a levél nyilvánosságra kerülése után az amerikai Fox News csatornának azt mondta, hogy a tábornok megjegyzései nem reprezentálják a védelmi minisztérium Kínával kapcsolatos álláspontját.

Amikor január elején arról kérdezték Lloyd Austin védelmi minisztert, hogy küszöbön áll-e egy kínai invázió Tajvanon, a tárcavezető azt mondta, hogy amit mostanában látunk, az a kínai erők részéről egy nagyon provokatív viselkedés, de személy szerint kétli, hogy küszöbön állna egy invázió.

Nem Mike Minihan tábornok az egyetlen, aki az elmúlt egy-két évben háborút jósolt Kínával. 2021 márciusában Philip Davidson admirális, az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnokságának akkori vezetője azt mondta a szenátus egyik bizottsági meghallgatásán, hogy „Tajvan egyértelműen Kína ambíciói közé tartozik”. Mint mondta, véleménye szerint a fenyegetés ebben az évtizedben konkrét formát ölt, sőt ez már a következő hat évben bekövetkezhet.

Borítókép: A Hszinhua kínai hírügynökség felvétele kínai és orosz hadihajókról a Kelet-kínai-tengeren egy hétnapos kínai–orosz hadgyakorlat zárónapján, 2022. december 27-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.