Tengeri aknákkal növelné elrettentő képességét Ausztrália

Korszerű tengeri aknákat vásárol Ausztrália annak érdekében, hogy megerősítse felségvizei védelmét, beleértve tengeri útvonalait és kikötőit. Az ausztrál vezetés „potenciális agresszorokra” hivatkozva hozta meg döntését, amire éppen akkor kerül sor, amikor a csendes-óceáni térségben egyre feszültebbé válik a helyzet. Az óceániai királyság célja, hogy elrettentse a növekvő kínai katonai jelenlétet a régióban, Tajvan ugyanis kínai támadástól tart.

2023. 01. 23. 17:30
naval underwater mines bombs floating underwater in the ocean. hidden danger high risk concept 3d rendered illustration.
naval underwater mines bombs floating underwater in the ocean. hidden danger high risk concept 3d rendered illustration Forrás: 123RF

Korszerű tengeri aknákat vásárol Ausztrália annak érdekében, hogy megerősítse felségvizei védelmét, beleértve tengeri útvonalait és kikötőit. Az ausztrál vezetés „potenciális agresszorokra” hivatkozva hozta meg döntését, amire éppen akkor kerül sor, amikor a csendes-óceáni térségben egyre feszültebbé válik a helyzet. Az óceániai királyság célja, hogy elrettentse a növekvő kínai katonai jelenlétet a régióban, Tajvan ugyanis kínai támadástól tart.

– A tengeri aknák olcsó és költséghatékony módjai a hajók elsüllyesztésének. Ha a tengeri védelmi képességeinket akarnám bővíteni, biztosan ez lenne az egyik első dolog, amit megvennék – vélekedett Hugh White, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora a Sydney Morning Herald ausztrál napilapnak. Peter Jennings, az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet agytröszt védelmi szakértője pedig azt mondta, „egy olyan világban, amelyben Kína hatalmas összegeket fektet be egy nagy hatótávolságú képességekkel rendelkező haditengerészet létrehozásába, a tengeri aknák észszerű védekező intézkedéseket jelentenek Ausztrália számára”. Peking ugyanis mintegy százezer tengeri aknával növeli készleteit.

A tengeri akna hihetetlenül rugalmas fegyver, amely támadó és védekező lehetőségeket is kínál. Az egyik legfélelmetesebb fegyverről van szó, nagyon nehéz megtalálni őket, és a tengerfenéken arra várnak, hogy egy potenciális áldozat túl közel tévedjen

– ismertette Greg Mapson, az ausztrál haditengerészet aknaelhárító erőinek volt parancsnoka, miért számít különleges fegyvernek a víz alá helyezhető katonai eszköz.

Miért jó választás a tengeri akna?

A szakértő szerint ez az egyik leghatékonyabb fegyver, amelyet valaha bevetettek a tengeri hadviselésben, a második világháborúban több hajót voltak képesek elsüllyeszteni, mint amennyit más fegyverekkel megsemmisítettek – tette hozzá. A beszerezni kívánt, intelligens aknák másik fő ismérve, hogy meg tudják különböztetni a katonai és más típusú hajókat.

Az aknákat általában olyan stratégiai pontokon helyezik el, mint a szorosok és a kikötők, hogy az ellenséges hajók behatolása esetén azonnal felrobbantsák azokat.

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egyelőre nem hozott nyilvánosságra részleteket a védelmi minisztérium, a Sydney Morning Herald ugyanakkor arról írt, hogy akár egymilliárd ausztrál dollárt (251 milliárd forint) is költene Canberra a csúcstechnológiás fegyverek beszerzésére. Amennyiben erre sor kerül, a vietnami háború óta ez lehet az ország első jelentős beruházása a víz alatti fegyverek beszerzése terén.

Az ausztrál haditengerészet HMAS Hobart típusú rombolóhajója 2017. október 12-én Sydney partjainál Fotó: AFP/William West

A lap hozzátette, a szövetségi kormány hamarosan bejelenti, hogy szerződést köt „jelentős számú” tengeri akna megvásárlására egy európai fegyvergyártóval. Miután a kontinens két vezető tengeri akna gyártója Olaszország és Spanyolország, az ausztrál sajtó szerint a két ország valamelyikével köthet üzletet Canberra. A nemzetközi jog szerint egyébként a tengeri aknák elhelyezése nem ütközik semmilyen szabályba, kimondja azonban, hogy szabadon úszó aknákat nem lehet használni.

Amire szükségünk van, az az, hogy a lehető legjobb védelemmel rendelkezzünk. Ezért áttekintettük rakétavédelmünket, a kiberbiztonságot és minden érintett területet

– fogalmazott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az ABC helyi televíziónak adott interjúban.

Ausztrál felderítő repülőgép halad el a haditengerészet hajója fölött 2022. február 24-én Fotó: AFP/Ausztrál védelmi minisztérium

Fokozódó feszültség a csendes-óceáni térségben

A kormányfő éppen akkor beszélt az ország védelmének megerősítéséről, amikor a kínai fenyegetés egyre inkább növekszik a csendes-óceáni térségben. A hónap elején azt is kilátásba helyezte a kormány, hogy akár kétmilliárd dollárt is költene rakétaképességeinek növelésére, amelybe az amerikai fejlesztésű HIMARS nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszer megvásárlása is beletartozna. A térségben különösen nagy az aggodalom amiatt, hogy az év eleje óta végrehajtott nagyszabású kínai hadgyakorlatokat Tajvan megtámadása követheti. Joseph Vu tajvani külügyminiszter 2027-re jósolja a sziget megtámadását.

Ausztrália már az elmúlt években is jelentősen megnövelte védelmi kiadásait. 2016-ban egy 56 milliárd eurós megállapodást kötött a Naval Group francia védelmi vállalattal tizenkét dízelhajtású tengeralattjáró legyártásáról – emlékeztetett az MTI. Néhány évvel később, 2021 szeptemberében azonban Ausztrália bejelentette, hogy felmondja a szerződést, és inkább az Egyesült Államoktól, valamint az Egyesült Királyságtól szerez be atomreaktor által működtetett tengeralattjárókat. Akkoriban ez nagy felháborodást váltott ki Franciaországban, az ausztrál vezetés a megváltozott biztonsági környezettel indokolta döntését.

Borítókép: 3D-s illusztráció víz alá helyezett tengeri aknákról (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.