időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Kínai kémléggömböt észlelhettek az Egyesült Államok légtere fölött

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 09:09 2023.02.03. 09:41
Kínai kémléggömböt észlelhettek az Egyesült Államok légtere fölött

Kínai kémléggömbnek minősítették magas rangú amerikai politikusok egy amerikai légtérben észlelt, magasan repülő megfigyelőléggömböt. 

Marco Rubio republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke egyenesen kínai kémléggömbnek nevezte a Pentagon bejelentése után az objektumot, és megjegyezte: aggasztó, de korántsem meglepő a jelenség.  

A megfigyelőléggömb észlelése után a légvédelem a többi között F–22-es vadászrepülőgépeket is mozgósított, a hadsereg azonban eltanácsolt a lelövésétől attól félve, hogy a széthulló eszközből a földre zuhanó roncsok sérüléseket és károkat okoznának

A politikus a Twitteren írt bejegyzésében úgy fogalmazott:

Pekingnek az Egyesült Államokra irányuló kémtevékenysége az utóbbi öt évben drámaian nőtt és vakmerőbbé vált

Bár a Pentagon szóvivője, Patryck Ryder szerint a léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad, és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre, megjegyezte, hogy az utóbbi években észleltek már hasonlót. Mint mondta, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson érzékeny információkhoz.

Arcátlanul semmibe veszi az amerikai szuverenitást

– ezt már Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke jegyezte meg, aki Kína destabilizáló lépéseiről beszélt. 

A hírt nem sokkal William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatójának egy washingtoni egyetemen tartott előadása után jelentették be. Az előadáson Burns közölte: Kína jelenti jelenleg az Egyesült Államok geopolitikai kihívását.

A bejelentés idején a ballon Montana állam fölött repült, az állam repülőterén szerdán néhány órára légi tilalmat rendeltek el, a légtérbe lépés óta katonai repülőgépek kísérik.

Aggódik Steve Daines, Montana állam republikánus szenátora is, aki aggasztónak nevezte, hogy a léggömb Montana légterébe jutott, kiemelve, hogy az államban lévő Malmstrom légi támaszponton interkontinentális rakétákat is tárolnak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan a jövő héten utazik Pekingbe. Tom Cotton republikánus szenátor azonban a hírre a látogatás lemondására szólította fel a tárcavezetőt.

Craig Singleton Kína-szakértő rámutatott arra, hogy a hidegháború alatt a Egyesült Államok és a Szovjetunió gyakran vetett be ilyen jellegű, alacsony költségvetésű hírszerzési eszköznek tartott ballonokat.

Mindeközben a kanadai védelmi minisztérium bejelentette, hogy újabb ballont észlelt a légterében, amelyet megfigyelés alatt tartanak – közölte az MTI. 

Kína lerohanná Tajvant 2027-ben?

Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan megtámadására.

Borítókép: A CNN fotója a magasan repülő megfigyelőléggömbről (Forrás: YouTube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.