Kína lerohanná Tajvant 2027-ben?

Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására – közölte a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója csütörtökön Washingtonban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 03. 8:41
null
Csingtao, 2019. április 22. Haditengerészek a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete megalakulásának 70. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén a kelet-kínai Santung tartományban fekvõ Csingtao városban 2019. április 22-én. MTI/EPA/Vu Hong Fotó: Vu Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

William Burns egy washingtoni egyetemen tartott előadásában azt is megjegyezte, mindez nem jelenti azt, hogy a kínai vezető eldöntötte, 2027-ben vagy máskor megtámadja a szigetet, viszont jó jelzi a céljait.

A Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA vezetője hírszerzési információkra hivatkozó elemzésében hangsúlyozta, hogy

nem szabad alábecsülni a kínai elnök Tajvanra vonatkozó ambícióit, még akkor sem, ha Hszi Csin-pingre „kijózanítóan” hatott az orosz hadsereg teljesítménye Ukrajnában, és ebből megpróbálja levonni a tanulságokat.

A kínai–orosz viszonyról William Burns azt mondta: hiba volna a két fél egymás iránti elköteleződését alábecsülni, ugyanakkor ez nem egy korlátok nélküli barátság.

Korábban írt róla a Magyar Nemzet, hogy szakértők szerint nem győzné le Kína Tajvant egy esetleges háborúban.

A washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának tanulmánya szerint egy Tajvan elleni esetleges invázió esetén mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedne el.

A január elején közzétett jelentés készítői 24, korábban végrehajtott háborús szimulációs gyakorlat tapasztalataiból indultak ki, és arra jutottak, hogy egy esetleges kínai támadás esetén Tajvan a legtöbb esetben képes lenne független és demokratikus berendezkedésű maradni, ezért azonban minden részt vevő államnak óriási árat kellene fizetnie.

Borítókép: Haditengerészek a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete megalakulásának 70. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén a kelet-kínai Santung tartományban fekvő Csingtao városban 2019. április 22-én (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.