időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Szijjártó Péter: A Türkmenisztánból származó földgáz enyhítheti az európai energiaválságot

Magyar Nemzet
2023.06.08. 18:17 2023.06.08. 18:37
Szijjártó Péter: A Türkmenisztánból származó földgáz enyhítheti az európai energiaválságot

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Türkmenisztánt, a közös történelmi örökséget méltatta, és nagyrabecsülését fejezte ki a közép-ázsiai ország szuverenista megközelítésével kapcsolatban.

Mi, magyarok is rendkívül szuverenisták vagyunk, és jelentős erőfeszítéseket teszünk szuverenitásunk védelme érdekében, így két szuverén nemzet vezetői találkoznak itt, ezért biztos vagyok a jó kölcsönös megértésben

 – fogalmazott. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország a jelenlegi európai energetikai válság egyik lehetséges megoldásaként tekint Türkmenisztánra. Aláhúzta: az ukrajnai háború és az európai uniós szankciók krízist eredményeztek, amelynek megoldása elsősorban újabb energiaforrások bevonásával képzelhető el.

Ennek kapcsán leszögezte, hogy Türkmenisztánban jelentős földgázmezők vannak, viszont hiányoznak a megfelelő szállítási útvonalak Európa felé. Magyarország rendkívüli módon érdekelt az infrastruktúra kiépítésében, hogy a türkmén földgázt is be lehessen vonni az európai és esetleg a magyar energiamixbe – tudatta.
 

A miniszter arról is beszámolt, hogy az emberek közötti kapcsolatok kiválóak, amit az is jól mutat, hogy évente húsz türkmén hallgató tanulhat ösztöndíjjal hazánk egyetemein.
 

Bejelentette azt is, hogy pénteken több fontos kétoldalú megállapodást aláírnak, egyebek mellett a beruházások védelméről, illetve a felsőoktatási és a diplomáciai képzési együttműködésről.

Szijjártó Péter szerint a mostani látogatás alkalmat ad a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is, így bővíteni szeretnék a magyar gyógyszeripari termékek és vízgazdálkodási technológiák exportját is.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Dana Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 6-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.