Teljesítik Orbán Viktor kérését: Szerbia elengedi a koszovói rendőröket + videó

A magyar miniszterelnök nagyra értékeli a szerb elnök lépését, melyet súlyos kihívásokkal terhelt időszakban hozott meg.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 10:49
Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) Alekszandar Vucsics szerb elnökkel találkozik a vajdasági Palicson 2023. június 20-án (Fotó: Facebook/Orbán Viktor) Forrás: Facebook/Orbán Viktor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Alekszandar Vucsics szerb elnök az imént arról tájékoztatott, hogy a múlt heti találkozónkon megfogalmazott kérésemnek megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon. 

Nagyra értékeljük Vucsics elnök lépését, ebben a súlyos kihívásokkal terhelt időszakban. Ez a lépés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek

– tájékoztatott Facebook-bejegyzésében a kormányfő. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eközben az MTI-nek szintén megerősítette, hogy a miniszterelnök kérését teljesítik.

A kraljevói bíróság hétfőn arról döntött, hogy szabadlábon védekezhetnek az ellenük felhozott vádak ügyében a június 14-én Közép-Szerbiában elfogott koszovói rendőrök. A döntés értelmében a koszovói rendőrség különleges egységének három tagja ellen fegyverek és robbanószerek illetéktelen előállítása, birtoklása, hordozása és kereskedelme a vád. A bíróság közleménye szerint a testület megerősítette a vádat, egyúttal véget vetett a vádlottak harmincnapos előzetes letartóztatásának.

Belgrád nemrég tájékoztatott arról, hogy őrizetbe vettek a hatóságok három, állig felfegyverzett koszovói albán rendőrt, a szerbiai Raska község környékén.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: Albin Kurti pristinai miniszterelnök speciális egységei lépték át az adminisztrációs vonalat, a szerbek egy milliméternyit sem mentek Koszovó területére, így nem sértették meg az erről szóló nemzetközi egyezményt. 

Kurti nyomatékosította, hogy szerinte az eset Koszovó területén történt, így Szerbia szerinte agressziót követett el, és elrabolta a rendőröket.

A magyar miniszterelnök szintén arra kérte Alekszandar Vucsics szerb elnököt, hogy engedjék szabadon a koszovói rendőröket.

Orbán Viktor palicsi közös sajtótájékoztatójukon szólt erről a kérdésről. A magyar kormányfő szerint ez a lépés segítene Szerbiának a nemzetközi politikában.

Alekszandar Vucsics szintén a szerb–magyar barátságot éltette közösségimédia-bejegyzésében. 

Az előző héten a Koszovóért folytatott küzdelem folytatása még intenzívebbé vált. Erről konkrétan Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral beszélgettem, aki hazánk őszinte barátjaként osztja aggodalmát a növekvő feszültségek, valamint a koszovói szerb közösség biztonsága miatt

– számolt be róla videós bejegyzésében. Az elnök hozzátette, a feszültségek közepette Szerbia továbbra is erősíti partnerségeit, a mögöttük álló hetet az őszinte barátokkal való találkozások jellemezték, beleértve Orbán Viktort és Novák Katalin köztársasági elnököt. 

– Számos együttműködési megállapodást kötöttünk magyar barátainkkal, amelyek még ma, a nehéz időkben, és különösen a következő években is megmutatják a polgáraink jólétében rejlő lehetőségeket – tette hozzá Alekszandar Vucsics.

A vitatott területű Koszovóban folyamatosak a feszültségek a helyi szerbek és az albánok között. Május végén súlyos zavargások alakultak ki, amelyekben a KFOR-misszióban részt vevő magyar katonák is megsérültek. 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött meg a kapcsolatok normalizálását célzó párbeszéd, jelentős előrelépés azonban máig nem történt – tette hozzá az MTI.
 

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök Alekszandar Vucsics szerb elnökkel találkozik a vajdasági Palicson 2023. június 20-án (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.