Török békefenntartók érkeztek Koszovóba

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt kedden jelentette be, megerősíti haderejét a térségben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 05. 15:32
null
Zvecan, 2023. június 1. A NATO parancsnoksága alatt mûködõ KFOR nemzetközi békefenntartó haderõ jármûvei sorakoznak az észak-koszovói Zvecanban 2023. június 1-jén. Koszovó északi részén a helyhatósági választások eredményét elutasító szerbek tiltakozása május 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat a többségében szerbek lakta térségben. A május 29-i zvecani összecsapásokban több KFOR-békefenntartó és 52 szerb tüntetõ megsérült. MTI/AP/Bojan Slavkovic Fotó: Bojan Slavkovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Koszovóba hétfőn az a török kommandós zászlóalj, amely a NATO kérésére csatlakozik a KFOR békefenntartóihoz. A török tárca hétfői hivatalos Twitter-bejegyzésében megerősítette, hogy a 65. gépesített gyalogdandár-parancsnoksághoz tartozó kommandós zászlóalj első konvoja megérkezett Koszovóba. Korábbi információkból arra lehet következtetni, hogy összesen mintegy 500 török katonával egészülnek ki a nemzetközi erők.

 

A NATO múlt kedden jelentette be, hogy megerősíti haderejét a térségben. A KFOR jelenleg csaknem 3800 katonából áll, közülük mintegy 350 érkezett Törökországból. A további csapatok küldésére vonatkozó kérelem a NATO nápolyi összhaderőnemi parancsnokságától érkezett.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten Oslóban bejelentette, hogy a szövetség 700-nál is több katonát küld Koszovóba, hogy kontroll alá vonja az erőszakot az etnikailag megosztott lakosság körében az északi, szerb többségű területeken. „A NATO fenntartja éberségét. Ott leszünk, hogy szavatoljuk a biztonságos és stabil körülményeket, továbbá, hogy megnyugtassuk a kedélyeket, és csökkentsük a feszültséget” – mondta Stoltenberg, aki egyúttal a NATO-csapatok elleni erőszakot „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte.

Április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előre hozott polgármester-választást, mert a helyi vezetők novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előre hozott választásokat, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezethetik. A helyi szerbek és Belgrád sem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett lezajlott választást Pristina és a nemzetközi közösség is legitimnek nevezte. A térségben a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat. Az összecsapásokban 30 KFOR-békefenntartó megsérült – köztük magyarok is –, és 52 szerb tüntető.

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő KFOR nemzetközi békefenntartó haderó járművei sorakoznak az észak-koszovói Zvecsánban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/AP/Bojan Slavkovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.