Új választásokat tarthatnak a koszovói zavargások hatására

Vjosa Osmani koszovói elnök több európai vezetővel tárgyalt a feszültség megszüntetése érdekében.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 06. 01. 21:12
null
Zvecan, 2023. június 1. A NATO parancsnoksága alatt mûködõ KFOR nemzetközi békefenntartó haderõ jármûvei sorakoznak az észak-koszovói Zvecanban 2023. június 1-jén. Koszovó északi részén a helyhatósági választások eredményét elutasító szerbek tiltakozása május 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat a többségében szerbek lakta térségben. A május 29-i zvecani összecsapásokban több KFOR-békefenntartó és 52 szerb tüntetõ megsérült. MTI/AP/Bojan Slavkovic Fotó: Bojan Slavkovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vjosa Osmani koszovói elnök hajlandó új helyhatósági választásokat tartani az ország zavargások sújtotta északi részén. 

Osmani erről csütörtökön számolt be újságíróknak, miután Alekszandar Vucsics szerb államfővel, Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével egyeztetett az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának margóján.

A megbeszélések célja, hogy feloldja a Koszovó északi részén kialakult feszültséget, amely hétfőn erőszakba csapott át, aminek következtében 30 KFOR-katona és 52 szerb tüntető megsebesült.

Macron közölte, hogy Franciaország és Németország is arra ösztökélte a koszovói és a szerb vezetőt, hogy rendezzenek minél előbb új helyhatósági választásokat a zavargások által érintett négy településen a helyi szerbek részvételével. Hozzátette, hogy egy hetet adtak a két ellenérdekű félnek arra, hogy válaszoljanak javaslataikra.

Koszovó északi részén a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat a többségében szerbek lakta térségben. A szerbek bojkottálták a választásokat. A pristinai vezetést Washington és szövetségesei is bírálták.

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő KFOR nemzetközi békefenntartó haderő járművei sorakoznak az észak-koszovói Zvecsanban 2023. június 1-jén. (Fotó: MTI/AP/Bojan Slavkovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.