A koszovói feszültség csökkentésére szólított fel Washington

Az Egyesült Államok külügyminisztere utasította a feleket, hogy oldják meg a konfliktust.

Gábor Márton
2023. 06. 01. 18:55
BLINKEN, Antony
Taskent, 2023. március 1. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a taskenti Hyatt Regency szállodában 2023. március elsején. MTI/AP/Pool/AFP/Olivier Douliery Fotó: Olivier Douliery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO oslói megbeszélésén tartott sajtótájékoztatón arra utasította a szerb és a koszovói vezetőket, hogy próbálják meg a lehető leghamarabb megoldani a térségben eszkalálódó konfliktust.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a növekvő feszültség és egy esetleges konfliktus veszélybe sodorhatja a térség európai integrációs törekvéseit. 

„Felszólítjuk Koszovó és Szerbia kormányát, hogy tegyenek azonnali lépéseket a feszültség enyhítésére” – mondta Blinken újságíróknak a NATO oslói
megbeszélésén. 

A külügyminiszter reakciója az elmúlt napokban, a Koszovóban tapasztalható erőszakos tüntetésekre, amik azok után robbantak ki, hogy a koszovói szerbek összetűzésbe kerültek a pristinai kormány rendfenntartó erőivel. 

A szerbek emellett pedig ellenzik, hogy a korábbi önkormányzati választásokon győztes albán polgármesterek elfoglalják a helyüket a városházán. Az események hétfőn véres összetűzésekbe torkolltak, amelyek részeként több tiltakozó és a KFOR katonái – köztük magyarok is – megsérültek. A szerbek azt is követelik, hogy a koszovói rendőrség különleges egységei is hagyják el a területet.

Borítókép:  Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart. (Forrás: MTI/AP/Pool/AFP/Olivier Douliery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.