Veszélybe kerülhet az ukrán államiság?

Az orosz kémfőnök szerint a fronton elszenvedett súlyos emberveszteségek negatívan befolyásolhatják Volodimir Zelenszkij rendszerének fenntarthatóságát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 19. 19:31
ZELENSZKIJ, Volodimir
Hága, 2023. május 4. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek Hágában 2023. május 4-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO által kiképzett katonák jelentős számának halála és a haditechnika megsemmisülése aláássa az ukrán hadsereg harci hatékonyságát. Ez pedig negatívan fogja befolyásolni a Zelenszkij-rezsim fenntarthatóságát

− fogalmazott Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója.

Az orosz kémfőnök azt hangoztatta, hogy számos nyugati katonai elemző komoly kételyeket fogalmazott meg az ukrán hadsereg ellentámadásának sikerével kapcsolatban, elérhetetlennek minősítve a Kijev által kitűzött célokat.

Egy sor nyugati értékelés szerint maga az ukrán államiság is veszélybe kerülhet

− mondta.

Állítása szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt követeli Ukrajna jelenlegi vezetésétől, amelyet pusztán bábunak tekint a nagy geopolitikai játszmában, hogy támadjon, még a súlyos ember- és eszközveszteségek ellenére is.

Ennek a játéknak a fő célja, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra

– nyilatkozta az SZVR igazgatója, azzal vádolva meg  Washingtont és Londont, hogy évtizedek óta fűtötték az ukrán nacionalizmust, hogy a kellő órában Moszkva ellen fordíthassák.  

Még abba is belemennek, hogy Ukrajnát Európa fekete lyukává változtassák, csak azért, hogy megakadályozzák a közeledését Oroszországhoz. Az angolszász elit optikájában az ukránok ágyútöltelékek, akiket nem sajnálnak arra felhasználni, hogy megóvják az értékes amerikai és brit katonai életeket

– mondta.

Úgy vélekedett, hogy amikor az ukránok majd „elfogynak”, a lengyelek lépnek a helyükre, utána pedig valószínűleg a németek.

Ez cinikusan hangzik, de világos, hogy éppen ez Washington és London stratégiai szándékainak logikája, egyebek között a háttéranyagokból is ez olvasható ki

− nyilatkozott az orosz hírszerzés vezetője.

Az SZVR hétfői közleményében Nariskin friss információkra hivatkozva azzal vádolta meg Kijevet, hogy folytathatta az úgynevezett piszkos bombák előállítását, amelyek felrobbanása nagy területen sugárszennyeződéséhez vezet. Közölte, hogy az ukrán fél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értesítése nélkül küldött használt nukleáris fűtőelemeket feldolgozásra a rivnei atomerőműből a csernobili zárt övezetbe.  

Nariskin arra figyelmeztetett, hogy a piszkos bomba esetleges bevetése súlyos következményekkel járna nemcsak Kelet-Európa lakosságának és ökoszisztémájának életére és egészségére, hanem az Európai Unióéra és a fekete-tengeri államokéra is. Kifejezte reményét, hogy a NAÜ és az EU illetékes szervei felfigyelnek az ukrán intézkedésre, és szigorítják az ellenőrzést Kijevnek a nukleáris ügyekben tett minden lépése felett.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.