A nagy ukrán veszteségek miatt megrekedt az ellentámadás

Brit védelmi minisztérium szerint orosz helikopterek – a légvédelem ellenére – sikeresen lőttek ki rakétákat ukrán földi célpontok ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: The Wall Street Journal, Facebook2023. 06. 19. 12:05
null
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miután Ukrajna ellentámadása vegyes eredményeket hozott, az elmúlt napokban leginkább szüneteltették az előrenyomulást, miközben elemzik, hogyan lehetne hatalmas veszteségek nélkül áttörni az orosz vonalakat” – hívta fel a figyelmet a The Wall Street Journal. Az amerikai napilap közlése szerint ugyanis az oroszoknak sikerült visszaverni az ukrán támadást és a nyugati fegyverek egy részét is megsemmisítették.

Hozzátette: 

Az elmúlt napokban szüneteltették előrenyomulásukat.

Az elemzés szerint az ukrán csapatok nehezen tudják ellensúlyozni az orosz légi és tüzérségi fölényt, illetve a sűrűn telepített aknemezők és jól felkészült orosz védelem komolyan akadályozza a támadásaikat is.

Ukrán tisztviselők azonban a kihívásokkal szemben bizakodó hangot ütöttek meg, mondván, hogy erőik számos területen előrehaladtak. Kijev azt üzente nyugati szövetségeseinek, hogy nagy hatótávolságú tüzérségre van szükségük, amely képes a frontvonal mögötti célpontokat is támadni, és ezzel megbénítani az orosz lőszer- és logisztikai központokat.

A The Wall Street Journal szerint „Oroszország kihasználta légi fölényét és Kijev korlátozott légvédelmét, ezzel csapást mérve az ukrán páncélos oszlopokra, és megsemmisítve az Ukrajna által használt kifinomult nyugati fegyverek egy részét is”. Mindezt fenntartva, orosz jelentések szerint megerősítik a harci helikopterekből álló erőket a frontvonal keleti és déli részén is.

A helikopterek sikeresen lőttek ki nagy hatótávolságú rakétákat ukrán földi célpontok ellen, amelyeknek kevés védelmet nyújtottak a légvédelmi rendszerek

– közölte a brit védelmi minisztérium.

Az ukrán ellentámadás sikeréről Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) geopolitikai műhelyének vezetője Facebook-bejegyzésében azt írta:

Kevés az információ és korai is, hogy sikernek vagy kudarcnak nevezzük. Az biztos, hogy az ukránok nem vetették be még a teljes tartalékot

– utalt például a brit Challenger harckocsikra, amelyek még nem jelentek meg a fronton.

Ugyanakkor mint fogalmazott: minden ukrán taktikai sikernek ára van, stratégiai áttörést pedig nem értek el.

Mint ahogy számos szakértő korábban, úgy Demkó Attila is rávilágított arra, hogy a „nyugati technika nem tett csodát”, ugyanakkor szerinte fontos tényező az, hogy ezek a harckocsik, ha találatot is szenvedtek, egyben maradtak és nem robbantak fel.

A biztonságpolitikai szakértő kifejtette: „Orosz politikai, morális összeomlás nélkül Ukrajna aligha tudja visszaszerezni minden elvesztett területét, különösen nem a rendkívül jól védhető Krímet és a Donbasz nagyon megerődített régi magját. E pillanatban úgy tűnik, Herszon és Zaporizzsja megyékben sem tudnak áttörni az ukránok” – azonban aláhúzta, hogy ez csak a jelenlegi helyzet.

Hozzátette: a nagy veszteségek miatt az ukránoknak előbb-utóbb le kell állniuk, de az is lehet, hogy találnak majd valahol egy gyenge pontot.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én (Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.