időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Visszavonná a transztörvényt a spanyol jobboldal

Tóth Brigitta (Murcia)
2023.06.08. 14:21
Visszavonná a transztörvényt a spanyol jobboldal

Semmissé teszi a transztörvényt, visszavonja a demokratikus emlékezetről szóló jogszabályokat és megszünteti az egyenlőségi minisztériumot – ezt ígérte első körben a szavazópolgároknak a május 28-ai önkormányzati választásokon győztes spanyolországi Néppárt vezetője.

Alberto Núnez Feijóo az OndaCero rádiónak adott interjújában közölte, hogy a 16 éves kortól szabad nemváltást biztosító transztörvény hülyeség, „támadja a kiskorúakat, az orvosokat, a feminista csoportokat és a józan észt is”.

Hozzáfűzte, hogy Spanyolországban jelenleg „sokkal könnyebb megváltoztatni valakinek a nemét, mint megszerezni a jogosítványt”. Hozzáfűzte: ha július 23-án megnyeri az elő rehozott választásokat és Spanyolország miniszterelnökeként folytathatja pályafutását, akkor is lesz majd transztörvény, de nem olyan formában, mint amilyenben a szocialisták és a szélsőbaloldali koalíciós partnerük, az Unidas Podemos azt idén végleg jóváhagyta. Utóbbit megerősítette a párt főtitkára, Cuca Gamarra is, aki az állami hírcsatorna szerda reggeli műsorában megpróbálta megnyugtatni az LMBTQ-csoportokat és közölte, hogy a Néppárt nincs a transzneműség ellen, de a törvényt finomítani kell, hogy nagyobb védelmet biztosítson a kiskorúaknak. 

Felix Bolanos jelenlegi elnökségi miniszter élesen kritizálta Feijóo terveit. Szerinte a Néppárt olyan törvényeket készül megsemmisíteni, amelyek fontos társadalmi előrelépést jelentettek Spanyolország számára. Nem ért egyet például azzal, hogy a kormányfői poszt várományosa vissza akarja vonni a demokratikus emlékezetről szóló törvényt is.

 

Miért zavarja a Néppártot az, hogy a családok az új jogszabályok révén visszaszerezhetik szeretteik földi maradványait a tömegsírok exhumálásával? Ez nem politika, ez emberség

 

– fogalmazott.

Feijóo korábban azonban jelezte, hogy a törvényt, amelynek elsődleges célja az, hogy jóvátételt biztosítson a Franco-diktatúra áldozatainak, továbbá átalakítsa, illetve megszüntesse a rendszert még köztudatban tartó szervezeteket és emlékhelyeket, csak a jelenleg érvényes formájában szünteti majd meg. Tervei szerint a Franco-áldozatok és hozzátartozóik nem lesznek az ő kormánya idején sem magukra hagyva. Feijóo rádióinterjújában jelezte azt is, hogy nincs problémája olyan baloldali törvényekkel, mint például a szintén a közelmúltban jóváhagyott eutanáziatörvény, az oktatási törvény vagy a munkaügyi reform. Azokat nem tervezi visszavonni, csak „kiigazításokat” fognak végrehajtani rajtuk. 

A Néppárt nem fogja fenntartani a jelenleg szélsőbaloldali kézben lévő esélyegyenlőségi és fogyasztóvédelmi minisztériumot sem, amelyek a legradikálisabb törvények kidolgozásáért felelnek. Előbbi egyebek mellett a transztörvényt, az abortusztörvényt és az eutanáziatörvényt dolgozta ki, utóbbi pedig a gyermekjátékokra vonatkozó nemsemlegességet tette kötelezővé. 

Spanyolországban július 23-án rendezik meg az elő rehozott parlamenti választásokat. Pedro Sánchez miniszterelnök decemberről hozta előre a voksolások időpontját azután, hogy a május 28-i önkormányzati választásokon pártja több mint 1500 képviselői helyet és kulcsfontosságú régiókat veszített el. 

Borítókép: LMBTQ-mozgalom Spanyolországban (Fotó: Twitter/Openly)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.