időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Volodimir Zelenszkij hevesen tagadja Ukrajna érintettségét

Magyar Nemzet
Forrás: Politico
2023.06.07. 21:21 2023.06.07. 22:02
Volodimir Zelenszkij hevesen tagadja Ukrajna érintettségét

Nem Ukrajna áll az Északi Áramlat gázvezetékeket szeptemberben megbénító víz alatti robbanássorozat mögött, közölte Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke.

„Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat” – írja a Politico brüsszeli hírügynökség Zelenszkij egy kijevi interjújára hivatkozva.

Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem adnék ki ilyen parancsot

– tette hozzá.

A cáfolatot Zelenszkij azt követően adta, hogy a nyugati hírszerző ügynökségek tudtak egy ukrán támogatású tervről, amelynek célja az Északi Áramlat 1 és 2 kiiktatása volt, amelyek a Balti-tenger alatt több mint 1200 kilométer hosszan futó vezetékeken keresztül összekötötték Európa energetikai infrastruktúráját Oroszország hatalmas gázmezőivel. 

A cél az lett volna, hogy megakadályozzák Oroszországot abban, hogy újraindítsa jövedelmező gázexportját az EU-ba.

„Nem tudtam semmit, 100 százalék” – szögezte le Zelenszkij. „Mutassanak bizonyítékot. Ha valaki azt állítja, hogy a hadseregünk ezt tette, mutasson bizonyítékot.”

Az interneten közzétett, kiszivárgott dokumentumok szerint az Egyesült Államoknak titkos információi voltak arról, hogy Ukrajna három hónappal azelőtt tervezte a balti-tengeri gázvezetékek megtámadását, hogy szeptember 26-án víz alatti robbanások súlyosan megrongálták azokat, jelentette kedden a Washington Post.

A feltételezett tervet állítólag Washington egyik európai szövetségesének biztonsági szolgálata azonosította, és tavaly júniusban megosztották az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA). 

Ez a közlemény része azoknak a kiszivárgott iratoknak, amelyeket Jack Teixeira, az amerikai légi nemzeti gárda tagja a Discord nevű közösségimédia-platformon osztott meg. Teixeira ellen jelenleg kémkedés vádjával zajlik eljárás az Egyesült Államokban. Az összeesküvők az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnyijnak jelentettek volna, áll a jelentésben.

A hírszerzési jelentés szerint a tervet lefújták, és nincs bizonyíték arra, hogy a támadást Ukrajna hajtotta volna végre.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora azt mondta, hogy a vizsgálatok folyamatban vannak, és „az utolsó dolog, amit erről a pódiumról tenni akarunk, hogy elébe menjünk ezeknek a vizsgálatoknak”.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.