időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Zelenszkij nem volt kíváncsi Ferenc pápa különmegbízottjának béketervére + videó

Magyar nemzet
Forrás: Telegram
2023.06.06. 16:58 2023.06.06. 21:52
Zelenszkij nem volt kíváncsi Ferenc pápa különmegbízottjának béketervére + videó

Találkoztam Matteo Zuppi bíborossal, Ferenc pápa különmegbízottjával – jelentette be Telegramon Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök arról tájékoztatott, hogy megbeszélték az ukrajnai helyzetet, illetve a humanitárius együttműködést is. 

„Csak a közös erőfeszítések, a diplomáciai elszigeteltség és az Oroszországra nehezedő nyomás befolyásolhatja az agresszort, és hozhat igazságos békét”– fogalmazott a bejegyzésben, amelyhez videót is mellékelt. Ezzel tehát a Szentszéket arra hívta fel, hogy járuljon hozzá az ukrán béketerv megvalósításához. 

Ukrajna üdvözli más államok és partnerek erőfeszítését, hogy megtalálják a béke útját, de mivel a háború a mi területünkön folyik, a béke elérésének algoritmusa csak ukrán lehet.

A Szentszék kedd este közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogyMatteo Zuppi bíboros „rövid, de intenzív” látogatásának, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és a vallási vezetőkkel tartott megbeszéléseinek eredményeit, valamint „a folyamatban levő háború miatt az ukrán nép rettentő szenvedéseiről szerzett közvetlen tapasztalatait” Ferenc pápa figyelmébe ajánlja. – Mindenképpen hasznosak lesznek annak értékelésére, hogy milyen lépéseket kell tenni humanitárius szinten, valamint az igazságos és tartós béke keresése útján – idézte az MTI a szentszéki közleményt.

ZELENSZKIJ, Volodimir; ZUPPI, Matteo; FERENC pápa
Fotó: Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetõjét (b) fogadja Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. június 6-án.
MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal

A hírügynökség korábbi jelentése szerint a vatikáni békemisszió vezetője Kijevben megbeszélést folytatott Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal is, erről Lubinec adott hírt a Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint beszéltek az oroszok által a háború folyamán elhurcolt ukrán gyerekek hazatérésének ügyéről, illetve az ukrán emberi jogi megbízott beszélt az oroszok által fogva tartott civilek, köztük több katolikus hívő esetéről is.

A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint ellátogatott a Kijev melletti Bucsába, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban mintegy négyszáz civilt gyilkoltak meg. A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, ahol az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

A vatikáni különmegbízott missziójának célja, hogy csökkentse a háborúban álló felek közötti feszültséget, illetve felderítse az ukránok szerinti igazságos béke megkötéséhez szükséges feltételeket.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök május közepén látogatott el a Vatikánba, ahol magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. A találkozót követően az ukrán elnök már akkor úgy nyilatkozott, hogy bár megtiszteltetés volt számára az őszentségével való találkozó, a háború azonban Ukrajnában zajlik, így a béketervnek is ukránnak kell lennie. Hozzáfűzte, érdekeltek abban, hogy a Vatikánt is bevonják a misszióba, majd arra kérte Róma püspökét, hogy ítélje el az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket. 

Bár a Vatikán és Ukrajna nézőpontja nem azonos, Ferenc pápa továbbra is a béke központi embere kíván lenni. 

Borítókép: Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetõjét fogadja Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. június 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.