Zelenszkij szerint minden irányban törnek előre az ukrán erők

Az ukrán elnök a donyecki területen, valamint a déli fronton tett látogatást.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 9:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden irányban előre törnek az ukrán erők, ezt Volodimir Zelenszkij közölte a keleti donyecki térségben és az ország déli részén lévő frontvonalon tett látogatását követően. Az ukrán elnök a Twitterren feltöltött videójában arról beszélt, hogy több száz kilométert tett meg a frontvonal mentén és köszönetet mondott az országukért harcoló katonáknak, valamint állami kitüntetésekkel jutalmazta azokat a katonákat, akik Ukrajnát védik a frontvonal déli részein. „Maradjatok erősek, vigyázzatok magatokra!” – üzente a katonáknak Volodimir Zelenszkij. 

Derűlátó üzenetében Zelenszkij kiemelte, hogy mozgalmas és eseménydús nap áll mögötte, elmondása alapján megtiszteltetés volt kitüntetni a harcosokat és személyesen köszönetet mondani nekik, kezet rázni velük.

Egy másik felvételen arról beszél az ukrán elnök, hogy telefonon egyeztetett partnereivel, köztük Joe Biden amerikai elnökkel, elsősorban a fegyverszállításról esett szó. Zelenszkij azokat a területeket kereste fel, ahol ezek a fegyverekre a legnagyobb szükség van, nagyobb erőt és védelmet adnak az ukrán embereknek, Zelenszkij elmondása alapján ez közelebb hozza a győzelmet, Ukrajna egész területét fel fogják szabadítani. 

Az ellentámadással kapcsolatban Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn közölte, hogy az ukrán erők visszaszerezték az ellenőrzést Rivnopil felett, ez a kilencedik olyan falu, amelyet az ukrán hadsereg ebben a hónapban visszafoglalt. Maljar közlése alapján a múlt héten további 17 négyzetkilométert foglaltak vissza az oroszok által megszállt zaporizzsjai területből, így ezzel együtt az ellentámadás június eleji kezdete óta összesen 130 négyzetkilométernyi oroszok által megszállt területet szabadítottak fel.

Maljar kiemelte, hogy az ukrán hadsereg az előző héten több irányban egy-két kilométert haladt előre, az oroszok heves ellenállása ellenére, a front több pontján is visszavertek orosz ellentámadásokat, többek között Bahmut, Lyman és Avdijivka közelében, ahol most különösen heves harcok dúlnak, a védelmi miniszterhelyettes elmondása alapján ezeken a területeken az elmúlt héten több mint 250 ütközet volt.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb bejegyzése szerint az ukrán légideszant kis mértékben előre nyomult a régi ellenőrzési vonal mentén található Donyeck közelében lévő Krasznohorivka falutól keletre. A 2022 februárjában történt orosz megszállás óta ez az első alkalom, hogy az ukránok olyan területet foglaltak vissza, ami 2014 óta orosz megszállás alatt volt.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a frontvonalon (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.