Alighogy leváltották, máris töröltek minden adatot a kínai külügyminisztérium volt vezetőjéről

Kedden leváltották, szerdára lekerültek róla az adatok a kínai külügyminisztérium honlapjáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 26. 10:23
CSIN Kang
Peking, 2023. március 7. Csin Kang kínai külügyminiszter Tajvanra vonatkozó szövegrészt idéz a kínai alkotmányból egy újságíró kérdésére válaszul egy pekingi sajtóértekezleten 2023. március 7-én. Két nappal korábban Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a parlament, a Népi Kongresszus éves ülésszakát megnyitó beszédében határozottan ellenezte Tajvan függetlenségét, és a békés újraegyesítés mellett foglalt állást. MTI/EPA/Mark R. Cristino Fotó: Mark R. Cristino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden adat eltűnt szerdára virradóra a kínai külügyminisztérium honlapján a tárca volt vezetőjéről, az előző nap leváltott Csin Kangról.

A honlapon a volt külügyminiszter diplomáciai tevékenységéhez vezető linkekre kattintva csupán annyi jelenik meg, hogy a keresett oldal nem található. A vele kapcsolatos hírek mindazonáltal továbbra is elérhetők a központi kormány weboldalán, fotói pedig a közösségi médiában is láthatók.

Csint a kedden az Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága váltotta le, utódja Vang Ji külügyi államtanácsos, a tárca korábbi vezetője lett.

A Hszi Csin-ping elnök egyik bizalmasának tartott Csin Kangot tavaly decemberben helyzeték a tárca élére, a nyilvánosság előtt utoljára pedig június végén, Pekingben jelent meg, ahol orosz, vietnami és Srí Lanka-i tisztségviselőkkel egyeztetett. 

Eltűnése találgatásokra adott okot a nemzetközi sajtóban, a tárca Csin távollétét egészségi okokkal indokolta, ám részletekre nem tért ki.

A leváltásról szóló döntést Peking nem indokolta.

 

Borítókép: Csin Kang volt kínai külügyminiszter. (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.