Leváltották Kína eltűnt külügyminiszterét

A tárca vezetését Csin Kang elődje vette át, a kínai politikus utoljára egy hónappal ezelőtt jelent meg a nyilvánosság előtt.

2023. 07. 25. 13:48
VANG Ji
Jakarta, 2023. július 13. Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Fõhivatalának igazgatója felszólal a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partnerországainak külügyminiszteri tanácskozásán Jakartában 2023. július 13-án. MTI/AP pool/Tatan Syuflana Fotó: Tatan Syuflana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy átszervezések zajlanak a kínai külügyminisztériumban: kedden az eddigi tárcavezetőt, Csin Kangot leváltották, helyére Vang Ji külügyi államtanácsost nevezték ki – számolt be a Xinhua kínai hírügynökség. A külügyminiszteri cserére Csin Kang utolsó nyilvános megjelenése után egy hónappal került sor, a tárcavezető menesztését Peking ez idáig nem indokolta. A CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Csin Kangot a kedden megkezdődött, 14. Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága váltotta le. A gyűlésen döntés született Ji Kang, a kínai jegybank elnökének leváltásáról is, a pozícióra Pan Kung-senget nevezték ki.

A CNN amerikai hírcsatorna arra mutatott rá, meglehetősen szokatlan lépésről van szó, tekintve, hogy a külügyminiszter helyébe elődje került: Vang Ji ugyanis 2013 és 2022 között vezette a tárcát.

A nemzetközi sajtó korábban arról számolt be, Csin Kang június 25-én jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt, aznap tárgyalt orosz, vietnámi és Srí Lanka-i kollégáival. Az elmúlt hetekben azonban több találkozója is elmaradt: július 4-én az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, Josep Borrellt fogadta volna, ám Peking lemondta a találkozót; emellett nem találkozott múlt héten Kínába utazott amerikai politikusokkal, köztük Janet Yellen pénzügyminiszterrel, John Kerry klímanagykövettel, és Henry Kissinger volt külügyminiszterrel sem.

Legutóbb pedig James Cleverly brit külügyminiszter halasztotta el pekingi útját.

Csin Kang eltűnése Kínában is súlyos belpolitikai problémákat okozott. A kínai vezetés ez idáig egészségügyi okokra hivatkozott a külügyminiszter távollétét illetően, ám a hivatalos megjelenésekből ez a magyarázat kikerült.

Csin Kangot tavaly decemberben nevezték ki a külügyi tárca élére, ő volt az ország eddigi legfiatalabb külügyminisztere.

Borítókép: Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Főhivatalának igazgatója (Fotó: MTI/AP/Tatan Syuflana)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.