Amerikától vár biztonsági garanciákat Ukrajna

Ukrajna a héten konzultációkat kezd az Egyesült Államokkal a Kijevnek nyújtott biztonsági garanciákról, amíg az ország nem lehet a NATO tagja – jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 07. 31. 6:10
ZELENSZKIJ, Volodimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2023. július 8. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Recep Tayyip Erdogan török államfõvel tartott közös sajtóértekezleten Isztambulban 2023. július 7-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalások alapját azok az ígéretek jelentik, amelyeket a NATO litvániai csúcstalálkozóján a G7-ektől kapott a háborúban álló ország, írja a Reuters hírügynökség. Jermak kijelentette, hogy a garanciák konkrét, hosszú távú kötelezettségek lesznek, amelyek lehetővé teszik Ukrajna számára az orosz agresszióval szembeni ellenállást, és mindaddig érvényben maradnak, amíg az ország a NATO tagja nem lesz. Megemlítette azt is, hogy több mint tíz további ország csatlakozott a G7-ek nyilatkozatához, és mindegyikükkel tárgyalások folynak a jövőbeli biztonsági garanciákról.

Jermak szerint hamarosan sor kerül egy találkozóra Szaúd-Arábiában, amelyen megvitatják 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét, amely szerint a béke feltétele az orosz csapatok kivonulása, Ukrajna háború előtti határainak visszaállítása, valamint az összes hadifogoly és deportált gyermek hazatérése. 

Sajtóhírek szerint a megbeszélést augusztus 5–6-án tartják Dzsiddában.

Korábban lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a NATO abban egységes, hogy 

nem hajlandó Ukrajna miatt a világháborút fölvállalni Oroszországgal,

és egyre több amerikai gondolkodó mondja azt, hogy az USA számára a fő ellenség Kína, nem Oroszország. Ennek megfelelően folynak és folytatódnak a titkos tárgyalások Moszkva és Washington között, ahol a minimális cél a világháború elkerülése, a maximális cél egy olyan fegyverszünet létrehozása, ahol az amerikaiak és oroszok megállapodnak. Hogy az ukránok ehhez mit szólnak, a világon senkit nem érdekel – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.