időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Csupán ennyi maradt Zelenszkijnek Nógrádi György szerint + videó

Magyar Nemzet
2023.07.12. 15:29 2023.07.15. 18:58
Csupán ennyi maradt Zelenszkijnek Nógrádi György szerint + videó

Négyszemközti találkozók és határozott nem a tagságra – Volodimir Zelenszkij körül némiképp elfogyott a levegő a vilniusi NATO-csúcson. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lapunk megkeresésére elmondta: Zelenszkijnek tudomásul kell vennie, hogy ezt a háborút nem tudja megnyerni. Tudomásul kell vennie, hogy a nyugati segélyekből és kölcsönökből él, és a kölcsönöket soha nem fogja visszafizetni, szerintem nem is akarja.

– Volodimir Zelenszkij ukrán elnök annak ellenére elment a vilniusi NATO-csúcsra, hogy eredetileg ennek feltételéül szabta a hivatalos meghívást – amit nem kapott meg. Pedig óriási tömeg fogadta a litván fővárosban, látszott, hogy a balti államok hasonlóan gondolkodnak, mint ők a tagság kapcsán – mondta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki felidézte, hogy körülbelül egy héttel ezelőtt Zelenszkij azt mondta, hogy 

a 31 NATO-tagból 23 támogatná az ország azonnali felvételét, de nyolc nem.

Az amerikai elnök is nyilvánvalóvá tette, hogy nem lehet Ukrajnát felvenni, mert az azonnali világháborús helyzetet teremtene. Azonban jó pár ország, így az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország is bejelentett további katonai segítséget a csúcstalálkozó apropóján.

Emlékezetes, Andrij Melnyik ukrán külügyi államtitkár, korábbi berlini nagykövet felhívta a németek figyelmét, hogy „ne kövessék el még egyszer ugyanazt a hibát, amit Merkel elkövetett a bukaresti NATO-csúcson, hogy nem veszik föl őket.”

Zelenszkijnek tudomásul kell vennie, hogy ezt a háborút nem tudja megnyerni. Tudomásul kell vennie, hogy a nyugati segélyekből és kölcsönökből él, és a kölcsönöket soha nem fogja visszafizetni, szerintem nem is akarja. Egyértelmű volt, és ez is nagyon fontos, hogy Zelenszkij körülbelül három napja azt mondta, ha nem kap több amerikai támogatást, egyedül folytatja a háborút. De ez a népmesében van így, nem fogja tudni folytatni

– emelte ki lapunk megkeresésére Nógrádi György.

Összességében az látszik, hogy a NATO abban egységes, hogy nem hajlandók Ukrajna miatt a világháborút fölvállalni Oroszországgal, és egyre több amerikai gondolkodó mondja azt, hogy az USA számára a fő ellenség Kína, nem Oroszország. Ennek megfelelően folynak és folytatódnak a titkos tárgyalások Moszkva és Washington között, ahol a minimális cél a világháború elkerülése, a maximális cél egy olyan fegyverszünet létrehozása, ahol az amerikaiak és oroszok megállapodnak. Hogy az ukránok ehhez mit szólnak, a világon senkit nem érdekel – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Hideg zuhanyként érte tehát az ukrán elnököt, hogy országa nem kapott meghívást a NATO-ba. Közösségi oldalain egyenesen abszurdnak nevezte, hogy a katonai tömörülés még csak menetrendet sem vázolt fel Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban. A sikertelen nap után az ukrán elnök meglehetősen elveszettnek tűnt a litván kollégája, Gitanas Nauseda által az államfői rezidencián tartott díszvacsorán is, amelyet Joe Biden amerikai elnök egyszerűen kihagyott.

Szerda reggel az ukrán elnök látványos mosolyoffenzívát indított, találkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel, de Rishi Sunak brit és Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel. A jelek szerint csupán ennyi maradt Zelenszkij elnöknek a litván fővárosban.

 

 

 

Az ukrán elnök a Jens Stoltenberggel folytatott közös megbeszélést követően azt mondta: „fontos eredmény az a felismerés, hogy Ukrajnának ezen az úton nincs szüksége tagsági akciótervre. Köszönjük ezt az elismerést”.

Volodimir Zelenszkij a csúcstalálkozó alatt csupán pár perces mosolygós, kedves csevegést kapott Joe Biden amerikai elnöktől is.

Zelenszkij a NATO-bukás után még életben tartja az uniós csatlakozási reményeit. A közösségi oldalán azt írta,

Jó beszélgetést folytattam Charles Michel, az Európai Tanács elnökével. A legfontosabb, amit megvitattunk, az volt, hogy az év végén meg tudjuk-e kezdeni a tárgyalásokat az uniós tagságról.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magányosan áll a NATO-csúcstalálkozó résztvevőinek tiszteletére rendezett díszvacsora előtt Vilniusban 2023. július 11-én (Fotó: Yves Herman/pool/Getty Images)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.