Az elnökválasztás előtt kell bíróság elé állnia Donald Trumpnak

Az ügyészség már decemberben tárgyalást akart, Trump csapata szerint a döntés az igazságszolgáltatás kudarca.

Magyar Nemzet
Forrás: NBC News2023. 07. 21. 17:48
TRUMP, Donald
New York, 2023. április 04. Donald Trump korábbi amerikai elnök érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznõnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következõ évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minõsítette. Ez az elsõ alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetõeljárás indul. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donald Trump ellen folyó, titkos iratokkal kapcsolatos perben a szövetségi bíró úgy döntött, hogy 2024. május 24-én kezdődik meg a per. Az időpontot illetően nem értett egyet az ügyészség és Trump csapata; míg előbbi már 2023. december 11-én megkezdte volna a tárgyalást, addig Trumpék elhalasztották volna a 2024-es választások utánra.

A hatóságok szerették volna minél gyorsabban lefolytatni az ügyet, míg a korábbi elnök emberei amellett érveltek, hogy ez a gyors és korai időpont észszerűtlen és nyugodtan lehetne az igazságszolgáltatás kudarcának nevezni. 

Mint azt mi is megírtuk, a volt elnök az ellene felhozott 37 vádpontban ártatlannak vallotta magát, a vádemelést pedig „boszorkányüldözésnek” minősítette. A vádak között olyanok szerepelnek, mint hogy szándékosan rejtette el otthonában az iratokat; Trump tagadta azt is, hogy akadályozta volna az igazságszolgáltatást, valamint hogy valótlan állításokat tett volna az üggyel kapcsolatban. 

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következő évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minősítette. Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.