Az újraválasztásába kerülhet Trumpnak a börtön elkerülése?

Egyes vélemények szerint Donald Trump volt elnök vádalkut köthet a börtönbüntetés elkerülésére, amelynek értelmében nem indulhatna újra az elnökségért. Hasonló megállapodás előfordult már, akkor Agnew Spirónak az alelnökségről kellett lemondania. Donald Trump ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban.

Kónya Rita
2023. 06. 15. 8:15
TRUMP, Donald
Greensboro, 2023. június 11. Donald Trump korábbi amerikai elnök beszédet mond a Republikánus Párt gyûlésén az Észak-Karolina állambeli Greensboróban 2023. június 10-én. MTI/AP/Chuck Burton Fotó: Chuck Burton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmélet, amely egyelőre csak feltételezés, az MSNBC amerikai televíziós csatorna műsorában hangzott el, amelyet a Breitbart amerikai híroldal szemlézett. A műsorvezető szerint ha az ügy olyan erős, mint amilyennek a vádirat alapján tűnik, akkor a kémkedési törvény alapján akár komoly börtönbüntetés is várhatna a volt elnökre. Ezt viszont elkerülhetné, ha olyan vádalkut kötne, mint Agnew Spiro alelnök az 1970-es években.

Spiro Richard Nixon alelnöke volt, azonban „főnökével” ellentétben nem a Watergate-botrány okozta a vesztét, hanem egy még Maryland állam kormányzójaként elkövetett korrupciós ügy miatt vonták felelősségre 1973-ban. Mivel Nixon széke ekkor már erősen ingott, és nem akarták, hogy megválasztott alelnökként esetlegesen Spiro kerüljön a helyére, olyan alkut kínáltak neki, amelynek értelmében le kellett mondania az alelnöki posztról, de elkerülte a börtönbüntetést. Így lett Nixon lemondása után Gerald Ford az Egyesült Államok elnöke.

Egy ilyen alku főnyeremény lehetne a demokratáknak, hiszen Trump a leendő demokrata jelölt − nagy eséllyel a jelenlegi elnök, Joe Biden − legerősebb kihívója lehet a jövő évi elnökválasztáson. A folyamatban lévő eljárások nem befolyásolják az indulását. 

A volt elnök az ellene felhozott 37 vádpontban ártatlannak vallotta magát, a vádemelést pedig „boszorkányüldözésnek” minősítette.

 

Az amerikai sztárjogász, Alan Dershowitz szerint a Trump elleni vádak, bár komolyak, elmaradnak a Richard Nixon elnök, valamint a Hillary Clinton volt külügyminiszter, majd demokrata elnökjelölt ellen felhozottaktól. Az utóbbi esetben az igazságügyi minisztérium annak ellenére nem vizsgálódott, hogy bizonyítékok vannak arról, hogy Clinton titkos információkat semmisített meg.

A magát liberálisnak valló Dershowitz képviselte Trumpot a második vádemelési perében, de a volt elnök ellen szavazott − kétszer is. Egy, a Sky News ausztrál kiadásának adott áprilisi interjújában a Trump elleni másik, hallgatási pénzekkel kapcsolatos vádemelést az igazságszolgáltatási rendszer átpolitizálása szélsőséges példájának nevezte.

A floridai üggyel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott:

Nem tudnak ellene fellépni, hacsak nem lépnek fel Joe Biden és Pence alelnök ellen is.

Ugyanakkor a professzor nem tartotta valószínűnek, hogy Biden ellen is eljárást indítanának. Mint ismeretes, Joe Biden elnökről nemrég kiderült, hogy titkos anyagokat − amelyek egy része szigorúan titkos − rejtett el három különböző helyen, például az egyik otthonában, a garázsban. − Az amerikai jogrendszer végét jelentené, ha Trumpot elítélnék. Ez egy szörnyű nap lenne, de nem hiszem, hogy ez megtörténik − fogalmazott Dershowitz az áprilisi interjúban.

 

Trump az élen

A jogi eljárások nemhogy nem rengették meg a szavazók bizalmát, de még növekszik is Donald Trump támogatottsága, derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásokból. A kaliforniai republikánus előválasztási versenyben például fölényesen vezet, az Emerson College felmérése szerint a többség, 53 százalék szavazna rá. Előnye 34 százalékpont a floridai kormányzó Ron DeSantis előtt, aki 19 százalékos támogatottsággal a második helyen áll.

Mike Pence volt alelnök kilenc ponttal lemaradva, 10 százalékos támogatottsággal áll, őt követi Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó (6 százalék), Tim Scott szenátor (4 százalék), Vivek Ramaswamy üzletember (2 százalék), Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó (2 százalék) és Doug Burgum észak-dakotai kormányzó (1 százalék). A felmérést 2023. június 4–7. között végezték 1056 regisztrált kaliforniai választópolgár körében, hibahatára +/– 2,9 százalék.

Az eredmény nagyon hasonlít a Berkeley Egyetem Kormányzati Tanulmányok Intézetének május végén közzétett felméréséhez, amely szerint Trump 18 ponttal vezet Ron DeSantis floridai kormányzó előtt Kaliforniában.

Ezek az eredmények februárhoz viszonyítva nagy elmozdulást jelentenek Trump javára. Három hónappal ezelőtt DeSantis nyolc százalékpontos előnnyel vezetett a kaliforniai republikánusok körében, 37 százalék támogatta a floridai kormányzót, 29 százalék pedig Trumpot.

Trump nem csupán Kaliforniában, de az országos felmérésekben is vezet, a Morning Consult legutóbbi felmérése szerint Trump 40 százalékpontos előnnyel büszkélkedhet.

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Chuck Burton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.