Nem csupán politikai, ideológiai a Trump elleni eljárás Tucker Carlson szerint

Az amerikai véleményvezér a Twitteren fejtette ki véleményét a volt elnök elleni eljárásról. Carlson szerint a Biden-adminisztráció a háborúellenes nézetei miatt támadja Trumpot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 6:42
TRUMP, Donald
Greensboro, 2023. június 11. Donald Trump korábbi amerikai elnök beszédet mond a Republikánus Párt gyûlésén az Észak-Karolina állambeli Greensboróban 2023. június 10-én. MTI/AP/Chuck Burton Fotó: Chuck Burton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorvezető szerint a volt elnök akkor vált az emberi történelem legnagyobb és leghatalmasabb szervezetének, vagyis a szövetségi kormánynak a véres ellenségévé, amikor szóvá tette a washingtoni intézmények iraki háborúval kapcsolatos hazugságait.

– Sosem szabadott volna bevonulnunk Irakba. Destabilizáltuk a Közel-Keletet. Hazudtak, azt mondták, tömegpusztító fegyverek vannak ott. Nem voltak. És tudták, hogy nem voltak. Nem voltak tömegpusztító fegyverek − mondta Trump még 2016-ban.

A Donald Trump elleni vádemelés átlátszóan politikai jellegű. Ő szó szerint Joe Biden legfőbb politikai ellenfele. A republikánus szavazók körében jelenleg több mint hatvan százalékon áll. Joe Biden tehát azt teszi, amit még egyetlen elnök sem mert megtenni. A bűnüldözést használja, hogy bezárassa legfőbb riválisát. Most ez történik. Bárki, aki tagadja, hogy ez történik, az hazudik. De valójában még ennél is rosszabb [a helyzet]. Trump megvádolása nemcsak politikai jellegű, hanem ideológiai. Trump nézeteivel senki sem kerülhet hatalomra ebben az országban. Kritizáld a háborúinkat, és kizárnak. Ha folytatod, börtönbe küldenek. Ezt üzeneti Washington, nemcsak a Demokrata Párt, hanem mindkét párt

− mondta Carlson a Twitteren közzétett videójában.

A volt elnököt 37 rendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják az otthonában tárolt, az elnöki időszakából származó minősített iratokkal összefüggésben.

A Donald Trump elleni vizsgálatok felügyeletére az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész a volt elnököt többi között az igazságügyi szervek munkájának akadályozásával, a hatóságok félrevezetésével és a kémkedésről szóló törvény megsértésével vádolja.

A politikus floridai rezidenciáján tavaly augusztusban tartott bejelentés nélküli házkutatást a nyomozó hatóság, ahol a lefoglalt iratok között 102 minősített dokumentum is volt, köztük nemzetbiztonsági jelentőségűek.

A tárgyalóteremből származó beszámolók szerint Donald Trump az ügyvédje útján közölte a bíróval, hogy ártatlannak tartja magát az ellene felhozott vádakban. Azt megelőzően Donald Trumpot a büntetőeljárás szabályainak megfelelően nyilvántartásba vették.

A keddi bírósági megjelenés előtt Donald Trump a közösségi oldalán megismételte, hogy az eljárást az ellene zajló „boszorkányüldözés” részének tartja.

A volt elnök az ellene történt újabb vádemelésről saját maga számolt be még múlt csütörtökön, és akkor egy videóban a nyilvánosság előtt is kijelentette, hogy ártatlan.

Kedden a miami bíróság épületénél mellette és ellene tüntetők fogadták Donald Trumpot, valamint kisebb szimpátiatüntetést New Yorkban, a Trump-toronyháznál is tartottak a támogatói.

Az amerikai sztárjogász Alan Dershowitz egy vasárnapi rádiós interjúban beszélt a Donald Trump volt elnök elleni vádemelésről. Szerinte a Trump elleni vádak, bár komolyak, elmaradnak a Richard Nixon elnök, valamint a Hillary Clinton volt külügyminiszter, majd demokrata elnökjelölt ellen felhozottaktól. Az utóbbi esetben az igazságügyi minisztérium annak ellenére nem vizsgálódott, hogy bizonyítékok vannak arról, hogy Clinton titkos információkat semmisített meg.

A magát liberálisnak valló Dershowitz képviselte Trumpot a második vádemelési perében, de a volt elnök ellen szavazott − kétszer is. Egy, a Sky News ausztrál kiadásának adott áprilisi interjújában a Trump elleni másik, hallgatási pénzekkel kapcsolatos vádemelést a büntető igazságszolgáltatási rendszer átpolitizálása szélsőséges példájának nevezte.

A floridai üggyel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott:

Nem tudnak ellene fellépni, hacsak nem lépnek fel Joe Biden és Pence alelnök ellen is.

Ugyanakkor a professzor nem tartotta valószínűnek, hogy Biden ellen is eljárást indítanának. Mint ismeretes, Joe Biden elnökről nemrég kiderült, hogy titkos anyagokat – amelyek egy része szigorúan titkos − rejtett el három különböző helyen, például az egyik otthonában, a garázsban. – Az amerikai jogrendszer végét jelentené, ha Trumpot elítélnék. Ez egy szörnyű nap lenne, de nem hiszem, hogy ez megtörténik – fogalmazott Dershowitz az áprilisi interjúban.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Chuck Burton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.