Az észak-koreai vezető magas rangú kínai párt- és kormánydelegációt fogadott

Kim Dzsong Un a megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy „új csúcsra” emeli a két ország kapcsolatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 29. 7:14
KIM Dzsong Un
Tokió, 2023. május 31. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõt megjelenítõ híradás egy tokiói utcán 2023. május 31-én, miután hajnalban Észak-Korea megkísérelt pályára állítani egy katonai felderítõ mûholdat. A mûhold nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál. MTI/EPA/Franck Robichon Fotó: Franck Robichon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai vezető pénteken fogadta azt a magas rangú kínai párt- és kormánydelegációt, amely Phenjanba látogatott, hogy megünnepelje a koreai háború lezárásának 70. évfordulóját.

Kim Dzsong Un a megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy „új csúcsra” emeli a két ország kapcsolatát.

A kínai küldöttséget Li Hong-csung, a Kommunista Párt Politikai Bizottságának egyik tagja vezeti. Kínai delegáció először járt Észak-Koreában a koronavírus-járvány kezdete óta.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség beszámolója szerint a találkozón „megerősítették a két párt, illetve a KNDK és Kína kormányának azt az álláspontját, hogy a két ország szorosan együttműködve kívánja előmozdítani a szocialista építkezést és folyamatosan újabb szintekre emelni és fejleszteni a barátságot és a baráti együttműködést”.

A találkozóra azután kerül sor, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön tárgyalt észak-koreai vezetőkkel, köztük Kim Dzsong Unnal is. 

Orosz védelmi miniszter először látogatott Észak-Koreába a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta.

Csütörtökön a koreai háború lezárásának 70. évfordulója alkalmából rendezett phenjani ünnepségeken részt vett a Szergej Sojgu védelmi miniszter vezette orosz küldöttség és a Li Hong-csung vezette kínai delegáció is.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt megjelenítő híradás egy tokiói utcán 2023. május 31-én (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.