Kim Dzsong Un az orosz védelmi miniszterrel tekintette meg új „játékszereit” + videó

Az amerikai drónokra erősen hasonlító észak-koreai nemcsak a katonai felderítésben, hanem új exporttermékként is hasznos lehet majd.

Magyar Nemzet
Forrás: Military Watch Magazine, MTI2023. 07. 27. 18:22
SOJGU, Szergej; KIM Dzsong Un
Phenjan, 2023. július 27. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (elöl, j) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b) megtekint egy fegyverkiállítást Phenjanban 2023. július 27-én. Sojgu katonai küldöttség élén a koreai háború lezárásának 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozatra érkezett Észak-Koreába. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu társaságában tekintette meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető országa új katonai drónját és harckocsiját is, megünnepelve a koreai háború tűzszünetének 70. évfordulóját – derült ki a kommunista ország híradásából.

Az észak-koreai pilóta nélküli légi jármű igencsak hasonlít az amerikai haditengerészet MQ–4C Triton nagy hatótávolságú felderítődrónjára és az amerikai légierő RQ–4A Global Hawkjára is – utóbbit 2019-ben Irán közelében le is lőtték.

A Szovjetunió több mint 30 évvel ezelőtti felbomlása óta Sojgu az első orosz védelmi miniszter, aki Észak-Koreába látogatott. A két politikus katonai kérdésekről tárgyalt, ezen belül a két ország védelmével és biztonságával kapcsolatos témákat érintettek, továbbá a regionális és nemzetközi biztonsággal összefüggő nézeteiket egyeztették. Az ázsiai ország védelmi minisztere korábban azt is kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja Oroszország „igazságért vívott harcát” és „szuverenitásának védelmét” – emlékeztetett az MTI.

Phenjan új drónja az egyik legnagyobb a világon, és messze a legnagyobb, amelyet az ország valaha is épített 

– mutatott rá a Military Watch Magazine. A szakportál szerint a meg nem nevezett drónt vélhetően nagy hatótávolságú légi felderítésekre és célzási adatok szolgáltatására használják majd.

Az amerikai és kínai hasonló kategóriájúnak tűnő drón kifejlesztése az észak-koreai védelmi ágazat számára jelentős mérföldkőnek számít korlátozott költségvetése ellenére. Igaz, az ágazat korábban is sikert ért el, amikor az ázsiai ország a harmadik olyan állam lett, amely hiperszonikus siklórepülőgépeket fejlesztett ki. Noha az sem zártható ki, hogy Észak-Korea támogatást kapott Kínától vagy Irántól.

Az új koreai megfigyelő drón kulcsfontosságú képességet jelenthet az ország gyorsan bővülő precíziós csapásmérő eszközeinek arzenáljában, és akkor mutatták be, amikor Észak-Korea megkezdte műholdas megfigyelőképességének a javítását is.

Az, hogy az Sojgu is megtekintette az új drónt, nem meglepő, ugyanis Oroszországnak nincsen hasonló eszköze, sőt az orosz–ukrán háborúban is Iránhoz kellett fordulnia a pilóta nélküli járművek beszerzéséhez.

A feltételezések szerint Észak-Korea egy sor fontos katonai eszközt tudna Oroszország rendelkezésére bocsátani, például rakétatüzérségi rendszereket. 

Számos forrás szerint az orosz erők már most is észak-koreai tüzérségi lövedékeket használnak az Ukrajnában zajló háborúban, így az új drón további exportlehetőségeket nyithat meg az ázsiai országnak.

A drón mellett a 70. évfordulós ünnepségen Észak-Korea újgenerációs harckocsiját – amelyet először 2020-ban mutattak be – először mutatták be lőtéri gyakorlatozás közben. Mivel a harckocsi hivatalos nevét nem tudni, nyugati szakértők „M2020”-ként hivatkoznak rá. A megújult harckocsi – a felvételek alapján – 125 milliméteres löveget lő ki, megerősített páncélzatú, fejlesztették a tűzvezérlését, az aktív védelmét, a hőérzékelőjét és kommunikációs rendszerét. 

A katonai eszköz várhatóan jól optimalizálható majd a hegyvidéki terepen történő műveletekre, hasonlóan az észak-koreai járművek korábbi generációihoz.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b) megtekint egy fegyverkiállítást Phenjanban 2023. július 27-én. (Forrás: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.