Az EU kiáll a demokratikusan megválasztott nigeri államfő mellett

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiállt Niger demokratikusan megválasztott elnöke mellett, elfogadhatatlannak nevezte az országban szerdán elkövetett katonai puccsot és közölte: az EU támogatja az Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsra válaszul elfogadott összes intézkedést.

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 11:19
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 30. A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 30-án. Néhány nappal korábban a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, õrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények mûködését pedig felfüggesztették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. MTI/AP/Sam Mednick Fotó: Sam Mednick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Borrell hétfőn közzétett közleményében azt írta: az Európai Unió csatlakozik a tizenöt államot tömörítő ECOWAS államfőihez, akik elítélték a Nigerben végrehajtott puccsot.

Közölte, az Európai Unió támogatja az ECOWAS által a puccsra válaszul elfogadott összes intézkedést, amelyek között a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőivel szembeni szankciók szerepelnek és erő esetleges alkalmazása, egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt.

 

A főképviselő kijelentette: a demokratikusan megválasztott Bazoum továbbra is az ország egyetlen államfője, más vezetőt nem lehet hivatalosan elismerni. Bazoumnak haladéktalanul és feltétel nélkül vissza kell szereznie hivatala gyakorlásának szabadságát és teljességét – írta.

Az Európai Unió elutasítja a külföldi beavatkozással kapcsolatos vádakat. Fontos, hogy a nigeriek választáson kifejezett akaratát tiszteletben tartsák

– fogalmazott. Az Európai Unió a puccsistákat felelősnek tartja a civilek, a diplomáciai személyzet, és a diplomáciai létesítmények elleni támadásokért - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Orbán Viktor Európában az elsők között állt ki teljes mellszélességgel az államcsínnyel eltávolított nigeri elnök, Mohamed Bazoum mellett. A magyar kormányfő a közösségi oldalán azt írta:

Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a Niger demokratikusan megválasztott elnöke elleni államcsínykísérlet. Magyarország elítél minden olyan kísérletet, amelynek célja a béke és stabilitás aláásása. Kiállunk Niger elnöke mellett és imádkozunk a jóllétéért

– tette hozzá Orbán Viktor.

Eközben a Nigerben a múlt héten puccsot végrehajtó katonai tanács hétfői bejelentése szerint a megbuktatott kormány jóváhagyta, hogy Franciaország katonailag beavatkozzon az országban.

Amadou Abdramane ezredes, az államcsíny egyik kitervelője erről a niamey-i állami televízióban beszélt, és azt mondta, hogy az engedélyt Hassoumi Massoudou külügyminiszter írta alá ügyvivő miniszterelnöki minőségben. Abdramane szerint Franciaország az elnöki hivatalra mérhet csapást, hogy kiszabadítsa Mohamed Bazoum megbuktatott államfőt.

Massoudou egyelőre nem kommentálta az állítást. Franciaország, amelynek Niger korábban gyarmata volt, elítélte az államcsínyt, de nyilvánosan nem helyezett kilátásba katonai intervenciót. A puccsisták a múlt héten figyelmeztették a nemzetközi közösséget, hogy egyetlen ország se avatkozzon be katonailag Nigerben, mert az csak vérontáshoz és káoszhoz vezetne.

Borítókép: A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ezredes portréjával a kezükben Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 30-án (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.