Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nigeri elnök azonnali szabadon bocsátását követeli

Emmanuel Macron francia elnök szombat délutánra összehívta a nemzeti védelmi és biztonsági tanács rendkívüli ülését a nigeri puccskísérlet miatt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 29. 10:16
Demosnstrators gather to protest the detention of President Mohamed Bazoum by the Presidential Guard in Niamey on July 26, 2023. Niger's Presidential Guard on July 26, 2023 fired warning shots to disperse demonstrators protesting over the detention of President Mohamed Bazoum by members of the elite unit, an AFP journalist saw. Bazoum supporters tried to approach the presidential complex where the head of state is being held by Presidential Guards, but scattered when the shots were fired. (Photo by AFP) Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozottan elítélte a nigeri katonai puccsot, és Mohamed Bazoum elnök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. Eközben az amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott a hatalmából eltávolított elnökkel és az ország korábbi vezetőjével, míg a francia államfő szombatra összehívta a nemzeti védelmi és biztonsági tanácsot.

A pénteki közös közlemény szerint „az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai határozottan elítélik a nigeri kormány megváltoztatására irányuló július 26-i alkotmányellenes kísérleteket”. Az ENSZ BT tagjai követelték „Mohamed Bazoum demokratikusan megválasztott köztársasági elnök azonnali, feltételek nélküli szabadon bocsátását és személye, családja és kormánya tagjainak a védelmét”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa emellett sürgette az alkotmányos rend mielőbbi helyreállítását Nigerben, szolidaritását fejezte ki Niger népével, és kiemelte a lakosság védelmének, a humanitárius segítségnyújtás folyamatos biztosításának a fontosságát.

Eközben Anthony Blinken amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott Niger eltávolított elnökével és az ország korábbi vezetőjével, Mahamadou Issoufouval, és arra kérte az utóbbit, hogy segítsen megoldani az országban kialakult helyzetet – jelentette be Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium sajtószolgálatának vezetője pénteken.

Blinken a Twitter-oldalán azt írta, hogy a telefonbeszélgetésre Bazoummal pénteken, Issoufouval csütörtökön került sor.

Az amerikai külügyminisztérium sajtószolgálatának vezetője szerint a külügyi tárca vezetője Issoufouval folytatott megbeszélése során komoly aggodalmának adott hangot a demokratikusan megválasztott Bazoum elnök őrizetbevétele kapcsán. A külügyminiszter sajnálatát fejezte ki továbbá amiatt, hogy Bazoum fogvatartói veszélyeztetik az évek óta tartó sikeres együttműködést, valamint több száz millió dollár segélyt. 

Blinken arra kérte Issoufou volt elnököt, hogy folytassa a helyzet megoldását célzó erőfeszítéseit a demokratikusan megválasztott polgári kormány javára

– mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Az ország Mahamadou Issoufou 2011-ben történt megválasztása után nyerte el a stabilitását, aki 2021-ben adta át a hatalmat Mohamed Bazoumnak, ez volt ez első békés hatalomátadás két megválasztott elnök között az egykori francia gyarmaton.

Blinken beszélt Bazoummal is, és biztosította őt arról, hogy Washington továbbra is azon dolgozik, hogy helyreállítsa „Niger alkotmányos rendjét és demokratikus kormányzását” – mondta Matthew Miller.

Emmanuel Macron francia elnök szombat délutánra összehívta a nemzeti védelmi és biztonsági tanács rendkívüli ülést a nigeri puccskísérlet miatt 

– számolt be a BFMTV hírcsatorna az Élysée-palotára hivatkozva szombaton. Macron korábban határozottan elítélte a puccsot, és Mohamed Bazoum elnök szabadon bocsátását és az alkotmányos rend helyreállítását szorgalmazta.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor Európában az elsők között állt ki teljes mellszélességgel az államcsínnyel eltávolított nigeri elnök, Mohamed Bazoum mellett. A magyar kormányfő a közösségi oldalán azt írta:

Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a Niger demokratikusan megválasztott elnöke elleni államcsínykísérlet. Magyarország elítél minden olyan kísérletet, amelynek célja a béke és stabilitás aláásása. Kiállunk Niger elnöke mellett és imádkozunk a jólétéért.

Niger 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban.

Borítókép: Tüntetők tiltakoznak az elnök fogvatartása ellen Nigerben (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.