Ezt üzente Orbán Viktor a nigeri puccs kapcsán

Nigerben káosz uralkodik, amióta egy puccs során Mohamed Bazoum elnököt katonák távolították el a hatalomból.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 19:07
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 27. Tûzoltók vízsugárral locsolja a felgyújtott autók roncsait Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 27-én. Egyhetes légtérzárat rendeltek el Nigerben, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erõivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Európában az elsők között állt ki teljes mellszélességgel az államcsínnyel eltávolított nigeri elnök, Mohamed Bazoum mellett. A magyar kormányfő a közösségi oldalán azt írta:

Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a Niger demokratikusan megválasztott elnöke elleni államcsínykísérlet. Magyarország elítél minden olyan kísérletet, amelynek célja a béke és stabilitás aláásása. Kiállunk Niger elnöke mellett és imádkozunk a jólétéért

– tette hozzá Orbán Viktor.

Abdourahamane Tchiani tábornok, az elnöki gárda korábbi vezetője szerint az ország romló biztonsági helyzete miatt vették át a hatalmat Mohamed Bazoum elnöktől. Úgy véli, hogy az eddigi intézkedések nem tették lehetővé az ország biztonságának helyreállítását még a külföldről, többek között Nigériából kapott támogatás ellenére sem. A puccsisták a közleményben óva intenek bármilyen külföldi katonai beavatkozástól.

Mali és Burkina Faso után Niger a harmadik olyan ország a Száhel-övezetben, amely ellen rendszeresen indítanak támadásokat az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához kapcsolódó dzsihadista, illetve terroristacsoportok, és ahol 2020 óta katonai hatalomátvétel történt. A posztjáról eltávolított Mohamed Bazoumot szerda reggel óta az elnöki palotában tartják fogva korábbi testőrei, akik továbbra is Tchiani tábornok irányítása alatt állnak.

Borítókép: Tűzoltók vízsugárral locsolják felgyújtott autók roncsait Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 27-én. Egyhetes légtérzárat rendeltek el Nigerben, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erőivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.